Srpskoj listi IPŽP izrekao kaznu od 6000 evra zbog plakata na javnim putevima i javnoj rasveti

Izborna kampanja, poster Srpske liste, Goran Rakić izbori za gradonačelnika 2019
Foto: KoSSev

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Prva kazna od 2000 evra izrečena je zato što su nekoliko dana pre izbora, tačnije 16. maja, u centru Severne Mitrovice, na javnim mestima tokom nadgledanja primećeni plakati političkog subjekta Srpska lista.

Zakon o opštim izborima definiše da „su zabranjene aktivnosti političkih subjekata tokom izborne kampanje koje obuhvataju i zabranu postavljanja plakata, postera i obaveštenja na javnim putevima“.

Fotografije Gorana Rakića okačene su na banderama i stubovima na javnim putevima, što predstavlja kršenje Zakona o opštim izborima. Za ovaj prekršaj, ova partija nije uložila prigovor.

„Izborni panel za žalbe i predstavke je obavestio srpski politički entitet da žalbu treba uložiti do 18. maja 2019. u 16 časova, ali ovaj politički subjekt nije poslao nikakav odgovor u vezi sa ovim“, navodi se u odluci.

Druga kazna od 2000 evra izrečena je Srpskoj listi zato što su tokom nadgledanja izborne kampanje uočene nepravilnosti u Zubinom Potoku, gde su na glavnom putu u Zupču na banderama postavljeni plakati kandidata ove partije, što je zabranjeno zakonom.

I treća kazna ovoj partiji izrečena je na 2000 evra od strane IPŽP.

Razlog je sličan drugim kaznama, postavljanje fotografija kandidata na javnoj rasveti na javnim mestima.

„Dana 17. maja, IPŽP je primio žalbu od IDK-a u Prištini, koji su tvrdili da su 16. maja 2019. godine, tokom nadgledanja izborne kampanje za lokalne izbore u nekim opštinama na Kosovu, primetili nepravilnosti koje su dokazali slikama. Prema rečima podnosioca žalbe, u ulicama Knjaza Miloša, Lole Ribara, Kralja Petra i u delu centra Severne Mitrovice, njihovi posmatrači su zatekli kartonske plakate sa imenom srpskog političkog subjekta, privezane za javnu rasvetu na javnim mestima“, navodi se u obrazloženju IPŽP.

Izbori održani u četiri severne opštine u nedelju prošli su bez incidenata. U svim opštinama, pobedili su kandidati Srpske liste. Trojica od njih su gradonačelnici koji su podneli ostavke na mesto prvog čoveka opštine nakon uvođenja takse od 100 odsto na srpske proizvode.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.