Kvinta dan nakon izbora: Hitno sprovesti preporuke posmatračke misije iz 2017

Izbori Sever Sveti Sava
Foto: KoSSev

Izbori na Severu Kosova protekli su mirno, ali nedostaci u izbornom procesu koji se odnose na pritiske na glasače, neažurirane biračke spiskove i ograničenu političku participaciju pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu, saopštile su danas, zemlje Kvinte. Dan nakon što su izbori okončani, podsećaju na preporuke posmatračke misije EU iz 2017. i pozivaju na hitnu primenu tih preporuka.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država uputile su danas poruku javnosti o jučerašnjem izbornom procesu u opštinama na Severu Kosova na kojima su kandidati Srpske liste odneli očekivanu pobedu.

Iako su izbori protekli mirno, zemlje Kvinte su podsetile na zaključke posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi.

„Ovi nedostaci, kao i zahtevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim  područjima“, navode ove zemlje.

Dan po završetku izbora, pozvali su da se „hitno reše“ navedeni nedostaci i sprovedu preporuke posmatračke misije Evropske unije.

Zemlje Kvinte pozvale su još i izabrane predstavnike da „preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji“.

Podsećamo, juče su, prema preliminarnim podacima CIK-a kandidati Srpske liste za gradonačelnike opština na Severu osvojili skoro 22.000 glasova od preko 24.500 izašlih birača.

Do ovih izbora došlo je nakon što su gradonačelnici Srpske liste podneli ostavke na svoje funkcije zbog uvođenja taksi i pritvaranja osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanoviće. Zahtevi Srpske liste nisu ispunjeni, ali je ova politička opcija ipak odlučila da se ponovo kandiduje za mesta na koja su podneli ostavke, ali uz nagoveštaj da je moguće da, po ponovnom osvajanju izbora, iznova podnesu ostavke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.