Od sutra povećanje plata u javnom sektoru i penzija u Srbiji

Foto: KoSSev

Od 1. januara, plate u javnom sektoru u Srbiji biće uvećane za 12,5 odsto, a penzije za 12 odsto.

Vojna lica će imati povećanje plata od 25 odsto.

Od 2023. godine usklađivanje penzija obračunavaće se na osnovu tri formule: po zaradama, po cenama i kombinacijom usklađivanja i po cenama i po zaradama.

To znači da ukoliko je učešće penzija u bruto domaćem proizvodu manje od 10 odsto, penzije će se usklađivati u skladu s promenama prosečnih zarada – u procentu promene prosečnih zarada, što će se desiti ovog puta, u januaru 2023. godine.

Ukoliko je to učešće u razmaku od 10 do 10,5 odsto, usklađivanje će biti u kombinaciji procenata zarada i inflacije, odnosno po sadašnjoj „švajcarskoj formmuli“, a ukoliko bude 10,5 odsto ili veće, onda će rast penzija pratiti samo rast inflacije.

Od 1. januara novi uslovi za penzionisanje

Od 1. januara 2023. žene u Srbiju odlaziće u penziju po novim uslovima, dok uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali ne i u prevremenu penziju.

Žene će u starosnu penziju moći da idu sa 63 godine i šest meseci života, umesto 63 godine i četiri meseca, koliko je potrebno da imaju za penzionisanje u ovoj godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti – minimum 15 godina.

Muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje.

Pomeranje starosne granice će biti do 2032. godine kada će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego sada.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Muškarci ove godine u prevremenu penziju idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci. Naredne godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina.

Za žene je uslov za prevremenu penziju da u ovoj godini imaju 59 godina. Uslov je i da imaju minimum 39 godina i osam meseci staža. Za narednu godinu je uslov 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.