Od priprema za 18. mart i Ohrid, do priprema za aprilske izbore na Severu

Sporazum o putu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, predstojeći susret Vučića i Kurtija, 18. marta u Ohridu radi implementacije aneksa tog sporazuma, aktivnosti, posete i poruke podrške međunarodnih zvaničnika uoči tog sastanka, kao i kritike od strane opozicije i sa jedne i sa druge strane – vesti su koje su obeležile i proteklu nedelju.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti usagalsili su se 27. februara sa baznim sporazumom iz predloga EU, odnosno sa 11 članova koji prvi dokument broji – konačno je na samom kraju radne nedelje, u intervjuu za naš portal, potvrdio Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

Intervju smo sa Lajčakom radili u Prištini, gde je došao da od kosovskog lidera uzme predloge za implementaciju sporazuma, a da po isto u ponedeljak ode i u Beograd. Iz Prištine je otišao zadovoljan, ispunjenih očekivanja, makar što se tiče vlasti. Otkrio je i da raspolaže sa ukupno 15 modela za Zajednicu srpskih opština, koji Prištini mogu biti primer.

Sa druge strane, većina opozicije u Prištini, prenela mu je zabrinutost. Kako su to i ranije više puta ponavljali, njima smeta što u 11 člana EU predloga nema ni reči o „priznanju“, a traži se status za ZSO.

Lider PSD, Dardan Molićaj, performansom ispred zgrade kosovske vlade, je još jednom izrazio svoje mišljenje. Ispred ove institucije na beton je postavio spiskove ljudi, koji su 2016. bili potpisnici peticije protiv ZSO.

Pred susret u Ohridu, podigla se i opozicija u Srbiji. Traže se vanredne sednice Skupštine Srbije pred Vučićev odlazak, a za 17. mart najavljena su čak dva istovremena protesta u Beograda – kod crkve Svetog Marka i kod hrama Svetog Save. Okupiće se oni koji su protiv potpisivanja sporazuma iz EU, kojim se, „izdaje Kosovo i Metohija“.

Jedan upravo pod takvim sloganom „Protiv izdaje Kosova i Metohija“, nazvan „Ne damo Kosovo i Metohiju, ne damo svetinje“, već je održan u Beogradu 7. marta, a organizovali su ga mladi studenti. Njihova centralna poruka bila je „Zahtev je momentalni prekid svih pregovora i razgovora u okviru francusko-nemačkog plana“.

„Kapitulacije, predaje i priznanja neće biti. Neće se desiti nikakve epohalne stvari, ali mi moramo na ozbiljan i racionalan način da pristupimo pokušaju pomirenja sa Albancima, da damo sve od sebe“, kazao je u međuvremenu Aleksandar Vučić, u još jednom podužem gostovanju kod Milomira Marića, optuživši opoziciju da oni zapravo „nisu za Kosovo, već protiv Vučića“.

Na Hepiju je bio dan pre nego što je u MTS dvorani održao sednicu GO Srpske napredne stranke, na kojoj zatražio podršku u stvaranju Narodnog pokreta za državu i to u susret „teškim pritiscima na Srbiju koji će uslediti naročito oko Kosova“, najavivši i obilazak Srbije sa čim je krenuo već tokom vikenda. Nada se da će u sklopu svog pohoda, do kraja godine doći i na Kosovo.

A dok se na visoko političkom nivou vode razgovori o normalizaciji odnosa dve strane iz novog sporazuma, uz obavezu da se pridržavaju i prethodno potpisanog u Briselu – na terenu je i dalje vidljivo urušavanje dela ovog drugog, izlaskom Srba iz kosovskih institucija, odnosno njihovim neučestvovanjem u izvršnoj vlasti.

Izvori u četiri opštine na Severu, koji su došli kao posledica toga – zakazani su za 23. april. Centralna izborna komisija sa pripremama je prošle nedelje i krenula, odnosno započet je prvi rok za prijavu političkih subjekata na njima.

Istog dana, Srpska lista saopštila je i ovog puta, da na njima učestvovati neće, jer, kako su kazali, nisu ispunjeni njihovi uslovi zbog kojih su novembra i izašli iz kosovskih institucija.

Nastavilo se i sa raspravom o eksproprijaciji zemljišta u opštini Leposavić, jer je pravnog zastupnika vlasnika eksproprisanog zemljišta, došao da sasluša kosovski Ombudsman, Naim Ćeljaj. Nebojša Vlajić preneo mu je njihovu zabrinutost.

Ćeljaj je istog dana u zgradi opštine Leposavić saslušao i jednog meštana sela Jošanica, odnosno oca jednog od dvojice mladića, koje su tokom protekle nedelje, kako je jedan od njih potvrdio, fizički napali službenici Specijalne kosovske policije. Iako ovaj napad oni policiji nisu najavili, prema izveštajima iz medija slučaj je došao do kosovskog Policijskog inspektorata, koji je sa njima obavio razgovor i pokrenuo istragu.

Kosovski pravosudni organi prošle nedelje odlučili su da, uz kauciju od 20,000 evra puste Miljana Adžića, uhapšenog decembra meseca – da se brani sa slobode, a da Dejanu Pantiću, bišem pripadniku Kosovske policije, kućni pritvor produže na još dva meseca.

Osim toga, odlučili su ove nedelje i da uhapse još jednog Srbina i da ga optuže za navodne ratne zločine iz 1999. godine. Reč je muškarcu sa inicijalima Z.A, za kog se ispostavilo da je takođe pripadnik KP i to pogranične. U pritvoru će ostati mesec dana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.