Misija EU na Kosovu politički vodila slučajeve OVK, tvrdi bivši sudija

Malcom-Simmons
Foto: Ekonomia online

Izvor: Exit News (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Malkom Simons (Malcom Simmons), bivši glavni sudija Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), optužuje EULEX da su slučajevi koje je misija vodila protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) bili izloženi političkom uplitanju.

Čekajući da kosovski parlament zakaže ročište o njegovim optužbama protiv EULEX-a, Simons je u razgovoru sa Exit News-om tvrdio da je Čarls Smit (Charles Smith), bivši predsednik Skupštine EULEX-ovih sudija, donošenje odluka zasnivao na političkim motivima.

U imejlu u koji je Exit News imao uvid, Smit traži od Simonsa da slučaj protiv bivšeg komandanta OVK koji je postao političar, Fatmira Ljimaja – neformalno poznat kao slučaj „Klečka“, bude zakazan za suđenje „što je pre moguće“.

U imejlu koji je on poslao januara 2013. godine, Smit navodi da zahtev dolazi iz više razloga, „uglavnom političkih“.

„Nadam se da možete brzo pokrenuti ovaj slučaj“, takođe je napisao.

EULEX je podigao optužnicu za slučaj „Klečka“ 2011. godine, a suđenje je započelo u januaru 2012. godine, oslanjajući se uglavnom na svedočenje ključnog svedoka Agima Zogaja koji je počinio samoubistvo dok je bio pod zaštitnim nadzorom EULEX-a u Nemačkoj.

Nakon što je Ljimaj oslobođen optužbi 2012. godine, Vrhovni sud Kosova naložio je ponovno suđenje i Ljimaj je poslat u pritvor.

Fatmir Ljimaj i još devet lica (bivši borci OVK) optuženi su za ratne zločine, zbog mučenja albanskih i srpskih civila i zatvorenika, u pritvorskom centru Klečka tokom 1999. godine.

Slučaj je zatvoren u maju 2017. godine kada je Vrhovni sud Kosova doneo presudu kojom je Ljimaj oslobođen optužbi za ratne zločine.

EULEX-ov slučaj protiv Simonsa

Komentarišući Simonsove navode, iz EULEX-a su u izjavi za Exit News istakli da su EULEX-ove sudije i tužioci bili samostalni i nezavisni i da su krivično gonjenje i presude sprovodili na osnovu zakona.

U vezi sa Simonsovim tvrdnjama, koje je EULEX opisao kao „jednostrane i nepotkrepljene“, misija kaže da je Malkom Simons „odbio da sarađuje sa istražnim timom koji je vodio penzionisani sudija Evropskog suda pravde, koji je osnovan radi istrage navodnih kršenja koja je on prijavio“.

„Kada mu se pružila prilika da potkrepi svoje mnogobrojne navode, Simons nije istražnom timu pružio nikakve dokaze koji bi potvrdili njegove navode “, navodi se u pisanom odgovoru EULEX-a.

Dalje, kako EULEX navodi, nezavisna istraga koju je vodio bivši sudija Evropskog suda pravde ispitivala je navode o mogućoj Simonsovoj povredi dužnosti u tri pojedinačna slučaja za vreme dok je on bio sudija EULEX-a.

Dok je istraga okončana, svaka konačna odluka o tome šta će se dalje dogoditi sa optužbama protiv Simonsa zbog povrede dužnosti upućena je Kancelariji spoljnih poslova i Komonvelta u Velikoj Britaniji, kao nadležnog tela.

Simons, međutim, kaže da je disciplinski postupak bio „šarada“.

„Proces je osmišljen tako da izgleda kao da je kredibilan i legitiman“, tvrdio je Simons u intervjuu za Exit News.

Dodao je da su istražitelji, uključujući i one koje je vodio bivši sudija Evropskog suda pravde, takođe raspolagali njegovim privatnim imejlovima.

Naveo je da je Evropska služba za spoljne poslove pokrenula disciplinski postupak protiv njega tek nakon što je sudija države članice EU, zaposlen u EULEX-u, hakovao njegove privatne mejlove.

Simons kaže da su imejlovi otkrili da je on uzbunjivač i da je prijavljivao vladi Ujedinjenog Kraljevstva i agenciji EU za borbu protiv prevara „pitanja unutar EULEX-a koja ozbiljno zabrinjavaju“.

Exit News je 2013. godine imao uvid u imejl koji je poslat vladinom zvaničniku Velike Britanije, u kojem Simons iznosi ovu zabrinutost pominjući razgovor koji je vodio sa Čarlsom Smitom o slučaju Klečka.

U poverljivom imejlu poslatom 11. jula 2013. godine, Simons je citirao Smita: „Znate li da misija očekuje osuđujuće presude?“.

„Dok smo se razilazili […], on [Smit] je rekao ’nažalost doći će do smanjenja broja radnih mesta u restrukturisanju… nadam se da neću izgubiti svoje najbolje sudije’. Nisam sumnjao u ono što mi govori”, napisao je Simons.

„Svrha disciplinskog postupka bila je da me ukloni“, podcrtao je Simons tokom intervjua.

„Međutim, kao što ću pokazati, proces je imao svoje mane i bio je manipulisan od strane Evropske službe za spoljne poslove, uz saglasnost članova disciplinskih odbora“, dodaje.

Čarls Smit je trenutno jedan od međunarodnih sudija u Specijalnom sudu za zločine na Kosovu sa sedištem u Hagu.

Specijalno tužilaštvo (SPO) i Specijalni sud za zločine na Kosovu osnovao je kosovski parlament u avgustu 2015. godine na insistiranje međunarodne zajednice.

Do ovoga je došlo nakon izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine u kojem je švajcarski senator Dik Marti (Dick Marty) pisao o navodnim zločinima koje su „pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova [počinili] nad etničkim manjinama i političkim protivnicima“ od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Do sada su Specijalno tužilaštvo i Specijalni sud za zločine na Kosovu podigli optužnice protiv nekoliko visokih zvaničnika OVK. Među ostalima, protiv bivšeg predsednika Hašima Tačija, bivših predsednika parlamenta Jakupa Krasnićija i Kadrija Veseljija i bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija, koji se trenutno nalaze u pritvoru u Hagu, podignuta je optužnica za ratne zločine.

Pritvorski centar u Klečki takođe se pominje u potvrđenoj optužnici protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija.

„Između novembra 1998. i juna 1999. godine, određeni pripadnici OVK priveli su najmanje 20 osoba, u različitim vremenskim periodima i bez odgovarajućeg zakonskog postupka, u jednoj kući i okolnim objektima u blizini Klečka, u Lipljanu. Pritvorenici su bili vezani, vezan im je povez preko očiju i držani su pod naoružanom stražom. Godine 1999, više pripadnika OVK, uključujući Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Jakupa Krasnićija i Fatmira Ljimaja, bilo je umešano u različite aspekte premeštanja, pritvaranja i/ili puštanja pritvorenika koji su bili pritvoreni u blizini Klečka“, navodi se u optužnici Specijalnog tužilaštva.

Exit News je kontaktirao i Specijalni sud za zločine na Kosovu, sa pitanjem kako bi navodni zahtev Čarlsa Smita da se suđenje Klečka zakaže što je pre moguće – iz „političkih razloga“, uticao na kredibilitet Specijalnog suda za zločine na Kosovu.

„Ove tvrdnje je pokrenuo Simons u vezi sa njegovom parnicom koja se odnosi na njegovo zaposlenje u EULEX-u i britanskom Ministarstvu spoljnih poslova. Mi ne komentarišemo takve tvrdnje”, navela je portparolka Specijalnog suda za zločine na Kosovu, Angela Griep, u pisanom odgovoru za Exit News.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.