Uoči sednice o novoj vladi, odlazeća i dalje donosi nove odluke

Vlada Kosova

Vest je ažurirana

Kurtijeva vlada u ostavci, održala je danas, uoči plenarne sednice Skupštine na kojoj se očekuje izglasavanje nove vlade, sopstvenu sednicu na kojoj je doneto niz odluka u vezi sa merama za sprečavanje zloupotreba u javnim preduzećima i dodeljivanju sredstava Ministarstvu ekonomije i porodicama dva preminula rudara. Kosovska vlada smenila je danas i još jedan u nizu bordova javnih preduzeća.

11: 29 – Plate u JP više od 2.500 evra samo uz saglasnost nadležnog ministra

Kada su mere za sprečavanje zloupotreba u javnim preduzećima u pitanju, kosovska vlada donela je odluku da svako Javno preduzeće mora da usvoji sistem za upravljanje komercijalnim ugovorima, vodi računa o troškovima i novim radnim mestima, a i zabranila je da plate radnika JP budu više od 2.500 evra bez odobrenja nadležnog ministra.

S druge strane, privremeni odbor RVP „Mitrovica“ biće sačinjen od sledećih članova: Bajrama Mustafe, Nore Ibišage (Ibishaga), Bisljima Fetahaja (Beslim) i Edina Hajderpašića.

Odlukom kosovske vlade, danas je i naložen transfer 12 milina evra Ministarstvu ekonomije, a radi isplate hitnog fiskalnog paketa.

60.000 evra izdvojeno za porodice poginulih rudara, razrešen još jedan Upravni odbor

Kosovska vlada izdvojiće 60.000 evra za porodice poginulih rudara u rudniku u Novom Brdu, odlučeno je na današnjoj sednici vlade, prenosi prištinska Koha.

Ovaj medij ujedno prenosi da je razrešen Upravni odbor javnog preduzeća „RVP Mitrovica“.

Osim toga što je razrešen Upravni odbor, imenovan je i privremeni, međutim, imena članova ovog odbora za sada nisu poznata javnosti.

Kako prenosi Koha, niko od ministara LDK nije bio prisutan na sednici vlade.

10:15 – Uoči sednice o novoj vladi, odlazeća i dalje donosi nove odluke

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, zakazao je sednicu vlade u ostavci za 10:00 – samo sat vremena pre održavanja sednice kosovske skupštine na kojoj bi trebalo da se glasa o formiranju nove vlade.

Na dnevnom redu naći će se četiri tačke.

Razmatranje Nacrta odluke o dodeli finansijskih sredstava porodicama rudara koji su juče preminuli u rudniku u Novom Brdu.

Podsetimo, u nesreći koja se dogodila juče u rudniku Novo Brdo dva rudara su izgubila život.

Kako su juče preneli prištinski mediji, Vlada Kosova će izdvojiti 30 hiljada evra za porodice dvojice radnika.

Razmatranje Nacrta odluke o merama za sprečavanje zloupotrebe u javnim preduzećima.

Razmatranje Nacrta odluke o razrešenju Upravnog odbora i imenovanju Privremenog odbora direktora Centralnog javnog preduzeća Regionalno vodovodno preduzeće „Mitrovica“ (MEPTINIS) i tačka razno.

Sednica vlade, iako zakazana za 10, počela je sa 15-minutnim zakašnjenjem.

Za danas u 11:00, međutim, zakazana je sednica kosovske skupštine na kojoj će se odlučivati o novoj vladi predvođenoj Kurtijevim bivšim koalicionim partnerom – LDK. Kandidat za novog premijera je Avdulah Hoti koji je vrši funkciju zamenika premijera u Kurtijevoj Vladi. Iz LDK poručuju da imaju dovoljno glasova. tj. više od 61.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.