Obradović podneo krivičnu prijavu protiv Vučića zbog „ugrožavanja teritorijalne celine“

Boško Obradović
FOTO: N1/Printscreen

Predsednik Dveri, Boško Obradović, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu predao je krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, „zbog sumnje da je izjavama datim prilikom posete američkih senatora, a u vezi sa KiM, prekršio članove 305, 306, 307 i 320 Krivičnog zakonika RS“.

Obradović je rekao da je, prilikom posete senatora iz SAD, Vučić pokazao da je „politika aktuelne vlasti ugrožavanje teritorijalne celine države Srbije, što je po članu 307. Krivičnog zakonika krivično delo“.

„On je istakao da je spreman da prizna nezavisno Kosovo ako dođe do kompromisnog rešenja. Krivični zakonik ne poznaje nikakve uslove pod kojima je dozvoljeno ugrožavanje nezavisnosti Srbije iz čl. 305, priznanje kapitulacije ili okupacije iz čl. 306, ugrožavanje teritorijalne celine iz člana 307 ili pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije iz čl. 320 KZ“, rekao je Obradović.

KoSSev: Predsednik je 6. septembra na konferenciji za medije zajedno senatorom Ronom Džonsonom u Beogradu rekao: „Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova, ako ne dođe do kompromisnog rešenja. Mogu da nas muče koliko god hoće. Na nama je da izvučemo najviše šta možemo, da dođemo do kompromisnog rešenja.“

Vučić: Nema priznanja Kosova bez kompromisa

Lider Dveri je dodao da je ova Vučićeva izjava „samo kontinuitet kršenja Ustava od strane predstavnika aktuelne vlasti“.

„Podsećam da smo već podneli krivičnu prijavu protiv ministra (Aleksandra) Vulina, zbog njegovih izjava o razgraničenju i da smo reagovali i povodom nedavnog njegovog intervjua u Večernjim novostima, u kom takođe poziva na razgraničenje. I Vučiću ovo nije prvi put. Svi se sećamo njegovih izjava da se zalaže za razgraničenje“, rekao je Obradović.

On je istakao da „obični građani imaju slobodu da se politički zalažu za šta god hoće“, ali da su predsednik države i ministri dužni da štite Ustav, a ne da pozivaju na njegovo kršenje.

„Njihova reč ima znatno veću težinu u smislu političkog pravca i odluka države Srbije, i zato ovakve njihove izjave spadaju u dela kažnjiva Krivičnim zakonikom“, rekao je Obradović.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.