Obeležena 32. godišnjica štrajka rudara Trepče

Rudari trepče obeležavanje 32 godišnjice od štrajka rudara
FOTO: KosovaPress

Danas se obeležava 32. godišnjica „Štrajka rudara Trepče“ održanog u znak protesta protiv tadašnjeg režima Slobodna Miloševića. Rudari Trepče Jug, zajedno sa predstavnicima ovog preduzeća, godišnjicu su simbolično obeležili u sklopu manifestacije „Nedelja rudara“.

Obeležavanje je započeto polaganjem cveća na grob Mehe Uke u selu Bajgora, da bi se nastavilo posetama spomen-obeležju „Adem Jašari“ u Prekazu, „Groblju heroja u Šipolju“, i završilo posetom spomen ploči rudarima 1989. u centru Južne Mitrovice, javlja KosovaPress.

Šićiri Sadiku, jedan od učesnika štrajka glađu koji je održan pre 32 godine, a sadašnji član odbora Trepča, poručio je sa obeležavanja da je to bio „veličanstven štrajk“, te da je on bio „odgovor na tadašnju situaciju“.

Prošlu godišnjicu Rudari su obeležili u prisustvu tadašnjeg novoizabranog kosovskog premijera, Aljbina Kurtija i predsednice kosovske skupštine, Vjose Osmani, a u jeku serije protesta građana nezadovoljnih uslovima zapošljavanja.

Štrajk rudara održan 1989. godine sada se već u međunarodnoj istoriji Balkana utvrdio kao vesnik početka raspada Jugoslavije.

Prištinski medij izveštavajući o štrajku danas pišu da su rudari pre 32 godine „poljuljali temelje Jugoslavije“, i opisuju ga kao potez učinjen s ciljem „odbrane Kosova od mračnih namera režima Slobodana Miloševića“, a koji je „probudio svetski interes za Kosovo“.

Za zvanični Beograd, bilo je to, međutim, još jedno grupisanje kosovskih Albanaca u višegodišnjem pokušaju da izvojevaju status sedme republike u tadašnjoj SFRJ, odnosno, vremenom steknu nezavisnost.

Podsetite se samog događaja od pre 32 godine i različitih interpretacija kroz dva aspekta: 26 godina od štrajka rudara Trepče; Déjà vu?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.