UNS: Nedopustivo privođenje novinara Dragana Damjanovića, EULEX da hitno sprovede istragu

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije je protestovalo zbog sinoćnjeg privođenja novinara Večernjih novosti u penziji Dragana Damjanovića na integrisanom prelazu Jarinje i zatražilo je od EULEX-a da povede istragu i o rezultatima obavesti javnost. Kako je UNS-u rekao Dragan Damjanović, juče je sa sinom i ćerkom oko 20 sati stigao na prelaz Jarinje gde mu je kosovska policija zatražila dokumenta.

„Nakon nekoliko trenutaka došla je policajka i rekla da parkiramo auto sa strane jer vozilo nije naše. Na moju konstataciju da je vozilo moje, rekla mi je da uđem u kućicu gde su bila dva policajca koja su proveravala nešto na komjuteru. Pitao sam ih o čemu se radi i rekli su mi da ne znaju, da postoji neka poternica za mnom, ali da ne znaju zbog čega i da moram da sačekam da dođu istražni policajci iz Prištine,“ rekao je Damjanović UNS-u.

On je dodao da su oko 22.30 došla dva policajca iz Lipljana koja su mu saopštila da moraju da ga vode u pritvor u ovo mesto.

„Stavili su mi ruke na leđa i vezali lisice. Onda su me smestili u njihov službeni auto i povezli u Lipljan. Na pola puta im je javljeno da ipak idemo u Prištinu. Tamo smo stigli oko 23.30 gde su nas čekala druga dva policajca,“ rekao je Damjanović.

„Policajac iz EULEX-a me je pitao da li je protiv mene vođen postupak i da li sam nekada učestvovao u ratnim formacijama, na šta sam im odgovorio da nikada nisam učestvovao u ratu i da protiv mene nikada nije vođen postupak. Drugi policajac me je prepoznao i rekao da me se seća iz Lipljana i da sam tokom rata bio u civilu. Onda su mi skinuli lisice. Policajac iz EULEX-a mi je rekao da ne zna o čemu se radi i zašto sam priveden, ali da postoji poternica za mnom. Ponovio je da ne zna zbog čega,“ rekao je Damjanović.

Damjanović je za UNS istakao da je i dalje u šoku i da se ne oseća bezbedno jer ne zna da li će ga ponovo privesti kada naredni put bude pokušao da uđe na Kosovo i Metohiju.

„Moj sin je juče bio na infuziji, primio je injekcije, potresao se,“  kaže Damjanović i ističe da „veruje da je pušten zbog reakcije Kancelarije za Kosovo i Metohiju koja je, nakon što ih je njegov sin obavestio o događajima, sve vreme bila na vezi sa Prištinom“.

„Verujem da sam zbog njihove reakcije pušten sinoć, inače bi me zadržali 48 sati,“ rekao je Damjanović.

Podsetimo, naš portal je javio jutros da je dugogodišnji novinar Večernjih novosti, RTS i TV Priština, Dragan Damjanović, uhapšen sinoć na integrisanom graničnom prelazu Jarinje u delu gde putnike kontrolišu pripadnici kosovske policije, te da je u međuvremenu i pušten. Dragan Damjanović je bio dugogodišnji novinar Večernjih novosti, TV Priština i RTS-a. Penzionisan je ali se i dalje aktivno bavi pisanjem.

Ukoliko se na integrisanim graničnim prelazima pritvaraju lica po ranijim prijavama, ona se mogu hapsiti po tzv. stop listama. Stop liste ažurira kosovski sud.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.