Buduće srpske diplomate u poseti Kosovu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Diplomatskom akademijom Ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije organizovala je za polaznike ove akademije dvodnevnu studijsku posetu Kosovu.

Domaćin budućim srpskim diplomatama je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović. On ih je dočekao u manastiru Banjska, prvoj destinaciji njihovog obilaska.

Jović je u izjavi novinarima istakao da je možda i najbolji način da se jedan narod, pre svega srpski, bori za svoju državu, narod i za svoje vitalne nacionalne interese, tako što će ulagati u sopstvenu budućnost.

"Kontinuirana i temeljna edukacija mladih, sigurno je najbolji put da mi sutra imamo zdrave generacije koje će brzo zauzeti najozbiljnije funkcije u državnom aparatu Republike Srbije," rekao je Jović, podsetivši da je Kancelarija za KiM i prošle godine organizovala ovakvu akciju.

Istakavši da se radi o mladim ljudima iz Diplomatske akademije Ministarstava spoljnih poslova, Jović je naglasio da će ova poseta doprineti da na bolji način shvate ko su, odakle potiču, i za šta moraju da se bore u svom svakodnevnom poslu.

Jović je kazao da se mlade diplomate, kojima je u ime Vlade Srbije i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića poželeo dobrodošlicu, bar sat vremena dnevno susreću sa pitanjima i problemima koji se direktno tiču prostora Kosova.

Polaznik Diplomatske akademije MSP Srbije, Nikola Rajičić, rekao je da je i ranije bio na Kosovu, ali da je danas prvi put u manastiru Banjska.

"Nisam bio upoznat sa istorijatom manastira i mogu reći da sam prilično impresioniran time koliko je manastir opstao uprkos mnogim nedaćama koje su ga zadesile tokom istorije," rekao je Rajičić.

Takođe polaznik Diplomatske akademije, Slađana Nikolić, izjavila je da su ovakve posete Kosovu jako važne, ne samo budućim diplomatama, već i drugima.

"Mislim da je jako važna poseta, to treba ne samo da bude diplomatama nego i celom srpskom narodu imperativ, jer ovde je kolevka naše istorije, pogotovu što je moj duhovnik u Dečanima i punog srca dolazim ovde," rekla je ona.

Nikolićeva je naglasila da što više informacija i saznanja, ne samo po pitanju Kosova nego po pitanju cele Srbije, doprinosi tome da se sve više usmeravaju na prave stvari i da ne daju svoju zemlju.

Nakon boravka u manastiru Banjska na Severu Kosova, buduće diplomate posetile su i Kosovsku Mitrovicu.

Tokom boravka na Kosovu ovogodišnji polaznici Diplomatske akademije obići će i Štrpce, Prizren, Prizrensku bogosloviju, manastire – Sv. Arhangeli, Gračanica, Visoki Dečani, Pećku patrijaršiju, Sabornu crkvu Sv. Ðorđa i crkvu Bogorodice Ljeviške. 

Ovo je prilika da se polaznici Diplomatske akademije upoznaju sa duhovnom i kulturnom baštinom Kosova i Metohije.

Radio Kim/Kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.