Vladika Grigorije: „Crkva neće izgubiti Kosovo“

„Crkva nije politička organizacija, ona nema jedan ili dva mandata, već mora da gleda hiljadu godina unazad, a kako je rekao jedan mudar čovek, onaj ko gleda hiljadu godina unazad, on može da vidi 100 godina unapred“, poručio je Vladika diseldorfski i nemački Grigorije u Pregledu dana na News Max Adria, te zbog toga konstatovao da crkva neće izgubiti Kosovo.

Sa druge strane, dodaje da reč crkve treba da bude blagovest.

Da ta blagovest bude upućena onima koji su Srbi i onima koji su Albanci na Kosovu. Da sadrži osnovnu istinu – da nema veće svetinje na zemlji od ljudskog života. A samim tim i sve ono što čini ljude srećnim je svetinja. I kuća i ljudski dom i imanje, a pogotovu nečiji hram“, dodao je Vladika.

Komentarisao je izjavu predsednika SANU-a, Vladimira Kostića, da „Srbima mora neko da kaže da Kosovo nije više ni de fakto, ni de jure, naše“. Kaže da se ne slaže sa tom konstatacijom.

„To nije tačno, Kosovo je i de jure i de fakto naše. Zašto de jure – kad ne bi bilo naše niko onda od nas ne bi tražio saglasnost da ga se odreknemo. Niko ne bi tražio da to bude neki međunarodni dokument da mi ne priznajemo da je naše“.

Podsetio je ujedno da Srbija nije jedina koja ne priznaje Kosovo, te da su istog mišljenja i moćne zemlje poput Rusije Kine, Španije.

A de fakto?

„Zato što naš narod živi tamo, zato što su naše svetinje još uvek tamo“.

Kaže da to ne znači da on misli da na Kosovu ne bi trebalo da žive Albanci, „da ono ne može da bude njihovo“ i da je u bilo kom smislu isključiv.

„Ali sam u ovom pogledu kao Srbin jako jednostavan, Kosovo je naše“, dodao je.

Pročitajte još:

Vladika Grigorije u božićnoj poruci: Preduslov za mir – nada koja ne postoji bez trpljenja i strpljenja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.