O Fondu za bezbednost: Tahiri – Kladim se mandatom da nema ni 2 miliona; Ministar: Daj ostavku

Foto: Printscreen

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar finansija, Hekuran Murati, zatražio je od šefa poslaničke grupe PDK, Abeljarda Tahirija (Abelar Tahiri) da podnese ostavku na mesto poslanika.

Tahiri je ranije izrazio spremnost da se kladi svojim poslaničkim mandatom da „nije prikupljeno ni dva miliona evra” u Fondu za bezbednost, koji je osnovala Vlada za pomoć vojsci.

„Što se tiče Fonda za bezbednost, pošto ste se kladili i rekli da biste podneli ostavku, pozivam vas da danas date ostavku, danas i da vidimo koliko ćete ostati pri svojoj reči“, rekao je Murati.

Ministar je odbio da otkrije iznos prikupljenog novca, ali je kazao da može reći Tahirijuu nakon što podnese ostavku.

„Ne kažem koliko je, ali nije ono što ste rekli i pozivam vas da danas podnesete ostavku. Podnesite ostavku poštovani poslaniče, možemo da vam kažemo privatno, ali prvo podnesite ostavku. Dakle, ostanite pri svojoj reči“, rekao je Murati.

Murati je rekao da „poslanik Tahiri nije tako kredibilan autoritet“, jer je, kako je rekao, „dokazano da sada i već duže vreme iz prošlosti, da svaki put greši“.

Prema rečima ministra finansija, Tahiri „kleveće“ zbog imuniteta koji mu daje pozicija poslanika.

KoSSev: Poslanici u kosovskom parlamentu danas su razgovarali o pitanju bezbednosti na Kosovu, ali i o Fondu za bezbednost koji je osnovala kosovska vlada pre dva meseca, kada je i pozvala sve građane da doniraju za razvoj KBS-a.

Tahiri je danas ujedno pozvao kosovskog premijera da donira svoju platu ovom fondu.

Uz ocenu da u Fondu nema ni dva miliona evra, upitao je Kurtija – „koga ćeš zbog toga da kriviš – društvo?“.

Ovaj poslanik smatra da bi trebalo prikupiti najmanje 20 miliona evra.

Tokom rasprave o bezbednosnoj situacij na Kosovu, na sednici koju je zatražila AAK, Ramuša Haradinaja, ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, kazao je da je ona stabilna, ali je ujedno poručio da Srbija „predstavlja pretnju – ne samo za Kosovo, već i šire“.

Svećlja je takođe optužio Beograd za organizaciju nedavnih napada na Kosovsku policiju na Severu, ali i kazao da ovi napadi „ne odražavaju ponašanje Srba“ koji žive na Kosovu.

Na kraju debate o bezednosnoj situaciji, šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, predstavio je Rezoluciju sa preporukama, koja, međutim, nije usvojena zbog nedostatka kvoruma. Najavljeno je da će se o ovoj rezoluciji glasati na narednoj sednici, prenose prištinski mediji.

Rezolucija predviđa da kosovska vlada da prioritet pitanjima koja se odnose na bezbednost, da se što pre usvoji „Strategija nacionalne bezbednosti Kosova“. Traži se održavanje strateškog partnerstva sa SAD u vezi sa jačanjem KBS-a, obezbeđivanje logističkih uslova i naoružavanje KBS-a „savremenim sredstvima“, kao i podrška Fondu za bezednost i Kosovskoj obaveštajnoj agenciji.

Rezolucija ujedno nalaže ispunjenje tri uslova za Kosovsku policiju među kojima su „dostojanstvene plate“ i to usvajanjem Zakona o zaradama, postupanje po Zakonu o prevremenom penzionisanju, kao i obezbeđenje zdravstvenog osiguranja za pripadnike Policije.

Poslanici kosovske skupštine na današnjoj sednici ujedno su jednoglasno usvojili Nacrt zakona o vojnoj policiji kosovskih bezbednosnih snaga.

Tokom usvajanja ovog Nacrta zakona prethodno na sednici Vlade, kosovski premijer Aljbin Kurti, je rekao da će on biti od pomoći policiji KBS-a da ima ovlašćenja za obavljanje svoje misije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.