Kosovska skupština usvojila Nacrt zakona o „vojnoj policiji KBS“

Foto: Printscreen

Poslanici kosovske skupštine na današnjoj sednici, jednoglasno su usvojili Nacrt zakona o vojnoj policiji kosovskih bezbednosnih snaga.

U Prištini je danas održana još jedna sednica, a dnevni red ovog zasedanja za fokus je imao bezbednosnu situaciju.

Osim toga, bila je predviđena i rasprava o pitanjima van dnevnog reda.

Tako su na samom početku, opozicioni poslanici zatražili da se građanima vrati novac od uvećanih računa za struju, nakon što je Apelacioni sud suspendovao odluku Regulatorne kancelarije za energetiku o povećanju cena određenih tarifa.

Takođe, opozicija zahteva razrešenje odbora tog tela, a one koji su podržali njihovu odluku pozivaju na pravnu i političku odgovornost.

Poslanici su potom u drugom čitanju, sa 76 glasova usvojili Nacrt zakona o turizmu.

„Komisija je preporučila da se zakon usvoji, on olakšava mnoge procedure i unapređuje sferu turizma u mnogim sektorima“, rekao je Ferat Šalja iz Odbora za privredu, predstavljajući zakon.

Zakon definiše principe, standarde i osnovna pravila za razvoj i promociju održivog turizma na Kosovu, saopšteno je.

Ovim zakonom urediće se i rad turističkih agencija, turističkih vodiča, smeštajnih objekata i pružalaca drugih vrsta turističkih usluga.

Poslanici su takođe, jednoglasnom odlukom, sa 74 glasa, u drugom čitanju usvojili Nacrt zakona o vojnoj policiji kosovskih bezbednosnih snaga.

Tokom usvajanja ovog Nacrta zakona prethodno na sednici Vlade, kosovski premijer Aljbin Kurti, je rekao da će on biti od pomoći policiji KBS-a da ima ovlašćenja za obavljanje svoje misije.

„Vojna policija deluje unutar i van svojih kasarni, tako da se uniformisanim pripadnicima, državnim službenicima Ministarstva odbrane i KBS-a, ovim nacrtom zakona omogućava da imaju potrebna zakonska ovlašćenja za podršku svojoj misiji“, kazao je Kurti.

Istovremeno, sa 68 glasova, danas je usvojen u načelu Nacrt zakona za parlamentarnog komisionara kosovskih bezbednosnih snaga.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.