O’Brajan: SAD žele da vide revidiranu uredbu, verovatno korak unazad i dozvoljavanje neke valute – evra, dinara…

Džejms O'Brajen
FOTO: Preuzeto sa Koha

„Nijedna vlada ne treba da teži da osiromaši svoje građane, a mi vidimo na Severu Kosova da je jednom broju pojedinaca veoma teško da kupe stvari koje su im potrebne za svakodnevni život“, kazao je ambasador Džejms O’Brajan.

Uredba Centralne Banke Kosova, smatra on, sprovodi se na način da se sopstvenim građanima Kosova otežava da vode svoj svakodnevni život.

To je zapravo zaključak pomoćnika američkog državnog sekretara nakon nedavne posete svog kolege Gabrijela Eskobara – Kosovu, i koji se u to na terenu uverio iz prve ruke.

„To nije u dovoljnoj meri kompetentan i efektivan postupak vlade“, ocenio je na zajedničkoj onlajn konferenciji za medije, O’Brajan danas, ponovivši i raniju Eskobarovu poruku.

SAD bi stoga, istakao je, želele da vide revidiranu uredbu čijom bi se primenom ljudima dozvolilo da mogu da plaćaju za robu u svom svakodnevnom funkcionisanju.

„A to verovatno znači vraćanje koraka unazad, dozvoljavanje neke valute – evra, dinara, nešto je o čemu ministar Lajčak razgovara, kako bi ljudi mogli da žive svoje živote uz garancije da će moći da se ujutru probude i kupe ono što im je potrebno“.

Naglasio je da je odluka primenjena u, kako ocenjuje, neprikladno vreme jer je bilo niza sporazuma prošle jeseni, uključujući i to da građani na Severu započnu da plaćaju svoje račune za struju.

„I nekako je čudno da im uskratimo bankarske i valutne pogodnosti koje su im potrebne kako bi platili komunalije, tako da ono što bismo želeli da vidimo je praktični napredak, tako da kosovske zajednice na Severu znaju da su u stanju da plate za funkcionisanje svojih osnovnih institucija i za njihov svakodnevni život, i to je ono na čemu radi Miroslav Lajčak“, objašnjava.

Naglasio je da postoje načini kako se može postići transparentnost i legitimno korišćenje valute na Kosovu. Međutim, način na koji to čini trenutno Priština:

„Povećava tenzije i rasplamsava onu vrstu beskorisne nacionalističke retorike za koju bismo više voleli da je svi povuku“.

U nastavku odgovora je podsetio na to da se Kosovo suočava sa „nekoliko zaista važnih glasanja o svom napretku ka međunarodnim organizacijama u narednih nekoliko nedelja“.

Šta je Džejms O’Brajan još poručio, čitajte u:

O’Brajan: Kosovo sada nezavisna država ali to nije bilo predviđeno kada se desila NATO…

O’Brajen: ZSO ključni element da Kosovo dobije ono što kaže da želi, a to je međunarodno članstvo

O’Brajen: Vučić zna da bi bilo kakva upotreba sile protiv Kosova bila neprihvatljiva, obe strane da smanje tenzije

O’Brajen: SAD žele da vide revidiranu uredbu, verovatno korak unazad i dozvoljavanje neke valute – evra, dinara…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.