O’Brajen traži od Kurtija hitan napredak u vezi sa ZSO

Kurti Blinken
FOTO: Džejms O’Brajen/X

U roku od dva dana kosovskog premijera su dva visoka zapadna zvaničnika – prvo francuski predsednik, a potom i pomoćnik američkog državnog sekretara, pozvala na hitan napredak u vezi sa implementacijom Zajednice srpskih opština.

Kurti je sinoć razgovarao sa Emanuelom Makronom, koji mu je ukazao na „nepokolebljivu podršku Francuske nezavisnosti i evropskim integracijama Kosova“, ali i zatražio što hitnije održavanje novih izbora na Severu Kosova, kao i primenu svih obaveza u dijalogu.

Posebno je u kontekstu članstva Kosova u Savetu Evrope govorio o značaju „brzog i nepovratnog napretka“ u implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom.

Sa druge strane, Kurti je u svojoj reakciji izrazio uverenje da neće biti novih uslova za članstvo u SE, s obzirom na to da se u izveštaju formiranje ZSO definiše kao postpristupna obaveza.

Kurti, koji boravi u poseti Nemačkoj, u okviru sajma „Hannover Messe 2024“, danas se sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara, Džejmsom O’Brajenom.

„Sjedinjene Američke Države podržavaju put Kosova ka evroatlantskim integracijama“, poručio je O’Brajen u kratkoj reakciji na društvenoj mreži „X“.

Nakon Makrona i ovaj zvaničnik je od Kurtija zatražio hitan napredak u vezi sa ZSO.

„Da bismo krenuli napred, potrebna nam je implementacija obaveza iz dijaloga uz podršku EU, uključujući hitan napredak u vezi sa Asocijacijom opština sa srpskom većinom“, poručio je.

Naglašava da je sa Kurtijem razgovarao o „potrebnim pozitivnim koracima“.

Ovom sastanku prisutvovao je i američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, koji se takođe oglasio sa pozivom stranama da ispune preuzete obaveze.

„Bilo mi je drago zbog toga što sam se pridružio pomoćniku sekretara O’Brajenu na njegovom produktivnom sastanku sa premijerom Kurtijem. Očekujemo da Kosovo i Srbija ispune sve obaveze preuzete u okviru dijaloga EU“, poručio je Hovenijer u objavi na društvenoj mreži „X“.

Kosovski premijer se do sada nije oglašavao o razgovoru sa američkim zvaničnikom.

O’Brajen je pre nekoliko dana boravio u poseti Beogradu, gde se sastao sa srpskim predsednikom.

O’Brajan: Za SAD je od ključnog značaja da se Srbima na Kosovu pomogne da shvate kakav će im biti životPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.