O’Brajan: Za SAD je od ključnog značaja da se Srbima na Kosovu pomogne da shvate kakav će im biti život

Zajednica srpskih opština je temelj međunarodne politike prema Srbima na Kosovu, poručio je pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan u Beogradu. Od Srbije drugim povodom zahteva da ostane partner SAD u traganju i dokumentovanju istine, kao i kada je to činila tokom samog dokumentovanja ratnog zločina, odnosno presuđenog genocida u Srebrenici. 

Onaj koji se uvek vraća

Imao sam dobre razgovore sa predsednikom danas, uvek je lepo vratiti se u Beograd – ovako je svoje obraćanje srpskoj javnosti započeo Džim O’Brajan.

Trebalo bi češće da dolazim u Beograd, poručio je na kraju obraćanja, u novinarskom pitanju.

Ipak, izjave dvojice državnika za javnost u Srbiji, nosile su znatno drugačiji ton.

Vučić: Moraćemo da dignemo glavu i boriti se za život naše dece i rast kada budemo izgubili u SE i samo formalno izgubili za Srebrenicu u UN

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evro-azijska pitanja Džim O’Brajan došao je u – za širu javnost nenajavljenu posetu Beogradu.

Osim razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, najavio je više razgovora danas, konkretno spomenuvši samo sastanak sa srpskim patrijarhom.

Kosovo, evropske integracije i predstojeće glasanje za nacrt rezolucije o Srebrenici bile su teme razgovora, potvrdio je tokom svog izlaganja visoki američki diplomata.

„Počeli smo razgovor o predsednikovom sledećem putu na sednicu Ujedinjenih Nacija“, kaže.

Kao temu razgovora u Njujorku O’Brajan je prvo najavio kosovsko pitanje, odnosno položaj Srba na Kosovu, o čemu je i danas sa Vučićem razgovarao.

„Jedna od tema mog razgovora sa predsednikom je upravo kako uspeva da razgovara sa svim različitim predstavnicima, uključujući i Amerikance, a ja samo mogu da obećam da sam ja taj koji se uvek vraća ponovo i nadam se da ću se vratiti“.

Zajednica srpskih opština je temelj međunarodne politike prema Srbima na Kosovu

Međunarodna politika prema srpskoj zajednici na Kosovu počiva upravo na osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Američki stav je jasan: Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu formiranja Zajednice i SAD to očekuju od Prištine. Za SAD je od ključnog značaja da se Srbima na Kosovu pomogne da shvate kakav će im biti život“ – kaže visoki američki zvaničnik.

Na zabrinutost da propadaju međunarodni napori u ovom delu, SAD su se obavezale na to da se pobrinu da se tako nešto ne dogodi i učiniće sve što mogu da bude tako.

„Sve što je u našoj moći da pomognemo i da ispunimo ova očekivanja, obećanje dato sebi i obećanja data drugima“.

O’Brajan je najavio pomoć timovima po ovom pitanju u Njujorku, ne iznoseći dalje detalje.

Zajednica srpskih opština je temelj međunarodne politike prema Srbima na Kosovu

Za hapšenje Sofronijevića: „Na jedan direktno, i hitno“

Na pitanje o onome što se na srpskoj strani predstavlja kao neproporcionalnost međunarodne reakcije kada je u pitanju ćutnja sa zapada prema hapšenjima Srba, odnosno glasna reakcija na ovonedeljno zadržavanje građana Kosova, O’Brajan je podsetio na suštinu diplomatije – izbora kada se izlazi u javnost a kada se opredeljuje za delovanje privatnim kanalima.

Za „inicijalno hapšenje“ (pretpostavka – Srećka Sofronijevića) prošle nedelje, SAD su se odlučile da govore privatnim kanalima „na jedan, direktno i hitno“, a O’Brajan se nada da je to urodilo plodom.

Danas je istim povodom saslušao Vučićevu zabrinutost, i SAD će se pozabaviti time.

„Naš je zadatak kao Amerikanaca da ispunimo obećanje a deo toga je i da se uverimo da se prema ljudima dobro postupa dok su u pritvoru i to ćemo učiniti“, naveo je O’Brajan.

Privredni razvoj – neverovatne mogućnosti

Kada se strane u javnosti fokusiraju na ono što ih deli, takva slika deluje „sumorna“. Zato u širem aspektu, ovaj diplomata naglašava prilike za partnerstvo i savezništvo u regionu, a to uključuje i Srbije.

„Mislim da idemo ka trenutku neverovatne mogućnosti. Predsednik je sa pravom ponosan na to da kada je bio premijer, ekonomija se značajno razvila“, a to je za ovog diplomatu znak uspeha i vlade, kao i samog naroda Srbije.

U tome vidi stvarnu moć – u stvaranju mogućnosti boljeg života.

Deo njegovih napora je da upravo priča o takvim stvarima a ne samo o onim koje je izneo predsednik Vučić prošle nedelje (nakon hapšenja, prim.red.).

„Trebalo bi da dolazim češće“, kazao je O’Brajan.

Srbija i SAD – partnerstvo u traganju za istinom

Spomenuo je i drugo goruće pitanje za srpsku, regionalnu i međunarodnu javnost – nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, za koju zapad, uz deo regiona želi da bude izglasana u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija 2. maja, a čemu se Republika Srpska uz Beograd opire.

Podsetivši na to da je još kao mladi advokat radio na istraživanju ratnih zločina i to kao deo prvih timova koji su istraživali ubistva u Srebrenici, kazao je da su zločini u Srebrenici dokumentovani, snimljeni i kao genocid i da sudski proces postoji zbog zločina.

O’Brajan se prisetio i toga da jsu u najtežim fazama istraga, ovom timu u kojem je bio i on, snage Republike Srpske, ali i sama vlada Srbije, garantovali bezbednost i išli sa njima.

„Tako da su u tom pogledu Srbija i Sjedinjene države bile partneri u traganju i dokumentovanju istine. I to je sve što tražim u ovim razgovorima po ovom pitanju sada. Da smo bili partneri i da smo tragali za istinom i da se nismo plašili da kažemo šta je istina“, kazao je O’Brajan uz opasku da bez obzira na to kakve stavove ljudi izvlače, upravo je ovo pitanje partnerstva dve zemlje.

Četiri slobode

Kao glavnu temu razgovora O’Brajan je ocenio upravo saradnju SAD i Srbije na bilateralnom i globalnom planu, ocenivši ovo partnerstvo dobrim.

Kao posebno važno pitanje u obostranoj saradnji jeste napredak Srbije u tzv. četiri slobode na kojima je proklamovana Evropska Unija, ponovio je i danas O’Brajan – sloboda kretanja za ljude, usluge, robe i kapitala.

Sjedinjene Američke Države su ohrabrene najnovijim podsticajem iz same EU da radi ponovo na razgovorima o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, ali i da se pokrenu hitne akcije na samom Balkanu.

Vučiča je opisao kao „glavnog zagovornika“ upravo ovih napora na evropskim integracijama, čemu se SAD raduju kada je u pitanju taj zajednički rad, i partnerstvo sa samom Srbijom, jer će se svakodnevni život građana poboljšati, a granice igrati sve manju ulogu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.