Ulutaš: Moguće samo političko rešenje, zavisi od posvećenosti strana da se uzdrže od destabilizujućih akcija

Komandant KFOR-a, general-major, Ozkan Ulutaš, oglasio se video porukom nakon posete sedištu NATO-a u Briselu. „KFOR predstavlja konkretnu i opipljivu demonstraciju čvrste posvećenosti NATO-a regionalnoj stabilnosti“, poručio je.

Ulutaš je u Briselu obavestio generalnog sekretara NATO-a i ambasadore o aktivnostima i preoritetima KFOR-a“.

„Upravo sam se vratio iz Brisela gde sam imao veoma produktivnu posetu NATO-u“, naveo je.

Kaže da je informisao NATO o najnovijim „bezbednosnim trendovima“ širom Kosova i regiona Zapadnog Balkana, kao i o prioritetima KFOR-a u narednim nedeljama i mesecima.

Preneo je glavne poruke koje je „jasno i glasno“ čuo na svim sastancima.

„NATO saveznici i partneri u potpunosti podržavaju naše svakodnevne napore da obezbedimo bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice na Kosovu i slobodu kretanja u svakom trenutku, nepristrasno, prema našem mandatu na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine“, naveo je Ulutaš.

Kaže da KFOR ostaje glavni oslonac za bezbednost širom Kosova i za regionalnu stabilnost, te da je najduža, a sada i najveća misija NATO-a:

„(KFOR) predstavlja konkretnu i opipljivu demonstraciju čvrste posvećenosti NATO-a regionalnoj stabilnosti“, ocenjuje komandant KFOR-a

Ujedno poručuje da NATO „ostaje na svom kursu“.

„Osiguraćemo da naša misija ostane dobro opremljena i dobro postavljena kako bi nastavila sa sprovođenjem svog UN mandata kao treća u lancu reagovanja u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i EU misijom za vladavinu prava“, dodao je.

Trajno političko rešenje zavisi od posvećenosti strana da se uzdrže od destabilizujuće retorike i akcija

Ulutaš se potom osvrnuo konkretno na dijalog Beograda i Prištine. Kaže da za trenutnu situaciju „može da postoji samo političko rešenje“.

„Ono koje priznaje i poštuje prava svih zajednica koje žive na Kosovu“.

A NATO i KFOR, kako navodi Ulutaš, nastavljaju da u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine.

„Trajno političko rešenje zavisi, na kraju, od posvećenosti svih strana da se uzdrže od destabilizujuće retorike i akcija i da se umesto toga u dobroj veri konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije“, precizirao je.

Kaže da je to ključno za trajnu bezbednost svih ljudi koji žive na Kosovu, za bolju budućnost generacija koje dolaze i za regionalnu stabilnost.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.