Direktor Simpa u ZP: Radnici se danas vratili na posao, pa odlučili da ipak štrajkuju do ponedeljka

FOTO: Ilustracija/KoSSev

Radnici fabrike „Simpo“ u Zubinom Potoku koji su juče protestovali, danas su se na posao vratili. Međutim, prema rečima direktora ove firme Vasilija Markovića, nakon što su završili deo posla, odlučili su da će rad ipak obustaviti do ponedeljka. Marković je u izjavi za KoSSev kazao i da će se u ponedeljak održati sastanak sa radnicima koji štrajkuju, a kome će prisustvovati i predsednik PO opštine Zubin Potok Srđan Vulović, te predstavnici Simpa iz Vranja.

Dvadeset šest od 70 radnika Simpa u Zubinom Potoku juče je prekinulo rad, a zbog, kako su naveli, kašnjenja sa isplatom plata i nedostatka materijala za rad u fabrici.

Kako je jedan od učesnika štrajka juče kazao, njima se isplate vrše na svakih petnaest dana, međutim, isplata kasni isto toliko, te radnici, prema rečima sagovornika KoSSev portala koji je govorio pod uslovom anonimnosti, primaju polovinu iznosa.

Drugi razlog štrajka bio je nedostatak repromaterijala, zbog čega radnici rade 60 odsto radnog vremena.

Tada su najavili da će rad obustaviti do daljnjeg, odnosno do ispunjenja zahteva – redovna isplata primanja i dobavljanje materijala kog, tvrde, u fabrici nema dovoljno.

Četvorica zaposlenih dobilo je i otkaze nakon najave štrajka, a onda je, kako je juče kazao direktor Simpa u Zubinom Potoku Vasilije Marković, trojici od njih povučen, a četvrtom je preinačen u suspenziju.

Marković je juče precizirao da je datum isplate zarade radnicima samo pomeren za petnaest dana, te da oni primaju pun iznos, a da se do repromaterijala teško dolazi.

Danas se deo radnika koji su juče otpočeo štrajk na posao vratio, za KoSSev je potvrdio direktor fabrike „Simpo“. Ujedno je kazao i da repromaterijal za rad u fabriku stiže danas. Među radnicima koji su jutros otišli na posao bio je i onaj koji je juče suspendovan.

Međutim, kako je kazao, nakon što su radnici odradili deo posla, njih desetak se ipak predomislio, te su odlučili da nastave štrajk do ponedeljka. U znak solidarnosti i ostali radnici koji su juče štrajkovali pridružili su im se.

KoSSev je pokušao da stupi u kontakt sa radnikom koji je juče dao izjavu za naš portal, kako bi dao komentar na navode direktora „Simpa“, međutim nije odgovorio na naše pozive.

Za ponedeljak zakazan je i sastanak radnika u štrajku sa predsednikom PO opštine Zubin Potok Srđanom Vulovićem, koji se trenutno nalazi na sednici Skupštine u Beogradu, kao i sa predstavnikom sedišta „Simpa“ u Vranju.

Povezane vesti:

Direktor „Simpa“: Firma u finansijskim problemima, tri od četiri otkaza zbog štrajka povučena

Deo radnika „Simpa“ u Z.Potoku štrajkuje, traže redovne plate i materijalPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.