NUNS: Zabrinutost zbog tužbe Gašića protiv KRIK-a

 

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je zabrinutost zbog tužbe Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije, protiv redakcije Krik. Gašić traži pola miliona dinara od ove redakcije, zbog objave detalja prisluškivanih razgovora sa suđenja šefu kruševačkog kriminalnog klana, Zoranu Jotiću Jotki.

Početkom aprila meseca Krik je objavio test naslovljen “Političke veze kruševačke kriminalne grupe: ‘Gašić kod Jotke na kazanu’“.

Gašić tvrdi da je zbog ovog teksta doživeo psihičke i fizičke bolove, ali i da bi sud trebalo da medijima “stavi do znanja da granice postoje i moraju da se poštuju”.

Iz NUNS-a navode, da su u samom tekstu KRIK-a preneti detalji sa suđenja Zoranu Jotiću Jotki i njegovim saradnicima, koji su optuženi za ubistva, te se u jednom delu pominje da je “Bratislav Gašić kod njega na kazanu”, odnosno, da prima novac od njega.

Zakonom je propisano da su nosioci javnih funkcija dužni da trpe iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja, navode iz NUNS-a.

NUNS izražava zabrinutost i zbog mnogobrojnih tužbi protiv medija u poslednje vreme za nešto što je u opisu njihovog posla.

„Ovaj poslednji primer u kojem direktor BIA tuži redakciju koja istražuje konekcije korupcije, politike i kriminala šalje uznemirujući signal da se novinarska profesija nalazi pred novim-starim oblikom gušenja slobode izražavanja. Slično se dešavalo krajem devedesetih na vrhuncu represije Miloševićevog režima“

Kažu da trend “zatrpavanja” profesionalnih medija tužbama očigledno ima za cilj sužavanje već veoma suženog prostora slobode izražavanja u Srbiji.

NUNS navodi da će ovaj slučaj svakako registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u regionalnoj bazi SafeJournalists.net, te da će ujedno da obaveste međunarodne organizacije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.