ERP zabrinuta zbog napada na verske objekte – kontinuirani i najčešće sa etničkom i verskom pozadinom

Crkva Eparhija raško prizrenska
FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska izrazila je večeras duboku zabrinutost zbog višebrojnih incidenata usmerenim ka verskim objektima Srpske pravoslavne crkve na KiM koji su zabeleženi u prethodnom periodu.

Osudili su sinoćno kamenovanje crkve Sv. Petke u Vitini, ali i pokušaj uklanjanja crkvene zastave sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem Klokotu na Đurđevdan.

I dok ERP, kao i Kancelarija za KiM tvrde da je crkaa u Vitini kamenovana, portparol Kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hašani (Hashani) kazao je danas za KoSSev da je nastojnik sinoć prijavio da je u dvorištu crkve pronašao kamen, te da je utvrđeno da nema oštećenja, a ujedno i samog slučaja, ali i da Kosovska policija prati.

Podsetili su i da su u susednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice.

Incidenti pre Vaskrsa nisu izostali ni u južnim delovima KiM, poručuje Eparhija raško-prizrenska.

„U selu Drajkovce kod Štrpca opljačkana je crkva Sv. 40 mučenika Sevastijskih i hram Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji. Čitav niz ranije prijavljenih napada i pljački, koje je policija navodno započela da istražuje nisu rešeni, ili barem naša Eparhija o tome nije obaveštena, niti je šteta nadoknađena. Najveća šteta je načinjena pored hrama u Vitomirici gde je ukraden građevinski materijal u vrednosti od 4.000 evra“, precizirali su.

U saopštenju dodaju da je pre nekoliko dana kamenovana i crkva Sv. Jovana Krstitelja u centru grada Peći poznata kao „Mitropolija“.

„Tom prilikom je razbijen prozor. Napadači su ušli u crkvenu portu koju navodno obezbeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade“, navode iz Eparhije.

Dodaju da je sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut zbog ovog incidenta pošto je, dodaju, ova, kao i mnoge druge crkve koje se sada pljačkaju i napadaju bila zapaljena i oskrnavljena u pogromu 2004. godine kada su  za dva dana uništena ili teško oštećena 32 hrama i potpuno uništena dva manastira.

„Ovaj najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevice u kojoj ima i pljački u džamijama. Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta“, ocenjuju iz Eparhije raško prizrenske.

Podcrtali su da će o ovim incidentima da informišu šefa Evropske misije na Kosovu i šefa misije EULEX-a, ambasadore Kvinte, ali i predstavnike KFOR-a.

Данас сам примио шефа ЕУ мисије на Косову* Његову Екселенцију Амбасадора Томаша Сунјога. Разговарали смо о постојећој…

Posted by Sava Janjić on Tuesday, May 11, 2021

„Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom kovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod pa čak i našu Crkvu“, dodaje se u saopštenju Eparhije.

Kažu da ovakvo ponašanje direktno proizvodi „opasan potencijal za nasilje“, te da bi međunarodni predstavnici trebalo da budu svesni da „lojalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema“.

„Istovremeno, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda koji je već izgubio svako poverenje u policiju i institucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani“, precizirali su.

Od međunarodnih predstavnika očekuju zaštitu osnovnih verskih i ljudskih prava, a od institucija Srbije – da rešavanje problema pokrenu na višem međunarodnom nivou.

Kosovski zvaničnici se do sada nisu oglašavali povodom saopštenja Kancelarije za KiM i Eparhije raško prizrenske o najnovijim incidentima usmerenim na imovinu SPC, a reakcije su neretko izostajale i u prošlosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.