Priština: Ceremonija potpisavanja memoranduma o organizaciji EP u džudou bez prevoda na srpski

Završno takmičenje Evropske džudo federacije za 2023. godinu biće održano 16. decembra u Prištini. Kosovo će biti domaćin jednodnevnog događaja za muškarce i žene u dve težinske kategorije: do 57 i 73 kilograma. Memorandum o saradnji u organizaciji otvorenog Evropskog prvenstva u džudou u Prištini su potpisali predstavnici lokalnog Ministarstva kulture, sporta i omladine, Evropske džudo federacije i Džudo saveza Kosova. Za novinare koji izveštavaju na srpskom jeziku nije bio obezbeđen prevod.

Predsednik Džudo saveza Kosova Agon Kuka i predsednik Evropske džudo federacije Laslo Tot potpisali su u Prištini memorandum o organizovanju prvog Evropskog prvenstva u džudou na Kosovu.

Za medije koji izveštavaju na srpskom jeziku prevod govora kosovskog ministra kulture i sporta Hajrule Čekua i predsednika Džudo saveza Kosova Agona Kuke nije bio obezbeđen.

Pri dolasku u Ministarstvo kulture i sporta novinarka Kim radija je od prisutnog prevodioca saznala da je on zadužen da prevodi samo sa engleskog i na engleski, ali je rekao i da će se potruditi da prevede na srpski, iako to nije bilo predviđeno.

Nakon što je ministar Hajrula Čeku započeo svoje izlaganje, prevodilac je novinarki Kim radija počeo da prevodi njegov govor, ali je reagovala neimenovana službenica iz kabineta ministra Čekua i zabranila mu da to dalje čini.

Na pitanje novinarke zašto je poziv za događaj upućen i medijima koji izveštavaju na srpskom jeziku ako prevod nije obezbeđen, ministar Čeku je odgovorio:

„Izvinjavamo se za ovaj propust, na kraju ćemo vam poslati snimak (govora) na srpskom jeziku“, naveo je on na albanskom.

Do objavljivanja ove vesti obećani snimak nije stigao u redakciju Kim radija.

Tot: Nadam se da će događaj biti uspešan

Predsednik Evropske džudo federacije Laslo Tot najpre je Džudo federaciji Kosova čestitao na uspesima na poslednjoj olimpijadi.

„Veoma smo ponosni na sve države članice Evropske džudo federacije. Ovo je potvrda da ćemo 16. decembra organizovati prvo Evropsko prvenstvo u džudou na Kosovu u kategorijama ispod 73 i 57 kilograma. Ovo je velika čast za Džudo federaciju Kosova. Želeo bih da se zahvalim vladi i ministru na podršci. Nadam se da će ovaj događaj biti uspešan, ne samo za Džudo federaciju, već i za državu Kosovo“, rekao je Tot.

Format decembarskog takmičenja u Prištini biće vrlo sličan formatu nekadašnjeg „Judo Hero“ turnira. Kosovo, kao domaćin, može da ima po dva takmičara u svakoj težinskoj kategoriji, dok će sve ostale nacije imati po jednog.

Podsetimo, Kosovo je debitovalo na Olimpijskim igrama 2016. godine.Prvu medalju je u svom debitantskom nastupu 2016. godine osvojila džudistkinja Majlinda Keljmendi – zlato u kategoriji žena do 52 kg. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Nora Đakova je osvojila zlato u ženskom džudou do 57 kg, a Distrija Krasnići je osvojila zlato u kategoriji do 48 kg.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.