NUNS: Još jedan Međunarodni praznik rada medijski profesionalci dočekuju u nepovoljnom položaju

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća da novinari i medijski profesionalci još jedan Praznik rada dočekuju u nepovoljnim uslovima za rad koji se iz godine u godinu pogoršavaju.

U istraživanju „Širom zatvorenih očiju: Koliko novinarke i novinari poznaju svoja radna prava”, koje je NUNS sproveo tokom prethodne godine, konstatuje se da je poštovanje radnih prava novinara i novinarki u Srbiji godinama unazad na izuzetno niskom nivou.

Mala i neredovna primanja, nedovoljna sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa prekarnim ugovorima, predstavljaju stalne oblike pritiska koji podstiču širenje autocenzure, ugrožavaju nezavisnost novinara, sputavaju kvalitetno novinarstvo i favorizuju ‘tabloidizaciju’ u medijima, ističe NUNS.

Medijski radnici već godinama unazad primaju ispodprosečne zarade. Prethodne godine, zarade su iznosile od oko 53.156 dinara neto, što je ispod prosečne zarade u privredi Srbije, koja je za oktobar 2020. iznosila 60.109 dinara neto.

Pre izbijanja pandemije manje od polovine medijskih radnika (45,2%) u uzorku bilo je angažovano putem standardnih, otvorenih ugovora o radu.

Veoma mali broj novinara u uzorku ovog istraživanja (19,1%) obuhvaćen je sindikalnim organizovanjem dok 78.3% njih pripada nekom od profesionalnih udruženja.

Sve lošiji ekonomski položaj medija velikim delom je uslovljen pogrešnom politikom države, uključujući i postojeći model državnog sufinansiranja medija na projektnoj bazi i odsustvo adekvatne zaštite novinara. To konstantno doprinosi pogoršanju ekonomskog statusa zaposlenih u medijima, kao i porastu cenzure i autocenzure. Ovakvi nepovoljni trendovi imaju kumulativno negativno dejstvo na karijerni napredak novinara, u širem smislu shvaćen kao mogućnost očuvanja profesionalnih sloboda.

Otuda i u ovom istraživanju se beleži trend razmišljanja o napuštanju profesije (64%) usled ekonomskih i profesionalnih pritisaka.

NUNS je istovremeno svim novinarima i novinarkama čestitao Praznik rada u nadi da će solidarno i zajedno uspeti da se izbore za bolji položaj novinara i ostalih medijskih profesionacala dogodine.

Celokupno istraživanje „Širom zatvorenih očiju: Koliko novinarke i novinari poznaju svoja radna prava”, možete pogledati na sledećem linku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.