Zvaničnici čestitaju Vaskrs: Okrenimo se miru, zajedništvu i čovekoljublju

FOTO: KoSSev/Crkva Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene, slikar: Milić od Mačve
FOTO: KoSSev/Crkva Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene, slikar: Milić od Mačve

Vest je ažurirana

Raspeti i Vaskrsli Hristos Gospod sa vama je, draga deco duhovna, sinovi i kćeri Kosova i Metohije, Vaskršnja je poruka patrijarha Porfirija. Čestitke za Vaskrs stižu i od zvaničnika.

U svojoj poslanici, patrijarh SPC pozvao je na molitvu, rodoljublje, očuvanje vere, nacionalnog, jezičkog i kulturnog jedinstva.

„Danas se posebno molitveno sećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji. Njih posebno pozdravljamo i ohrabrujemo da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi. Sa vama je i sav srpski narod, sa vama su svi pravoslavni narodi sveta, sa vama su svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi“, kazao je patrijarh.

Čestitku za Vaskrs u prazničnom intervjuu za Jedinstvo uputio je i vladika raško-prizrenski Teodosije:

„Кao Episkop raško-prizrenski koristim ovu priliku da svim vernicima na Кosovu i Metohiji poželim da vaskršnje praznike provedu u miru i duhovnoj radosti, u međusobnom praštanju i trpljenju, u zdravlju duhovnom i telesnom. Gospod da podari ozdravljenje svima koji pate bolesni u bolnicama i domovima, da ukrepi i duhovno nagradi one koji se brinu o njima, kao i da upokoji sve one naše bližnje koji su napustili ovaj privremeni život i prestavili se u Gospodu. Naša međusobna ljubav mora da bude povezana molitvom, jer molitva je sila koja nas sve učvršćuje da budemo jedno Telo Hristovo“.

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, koje je aktivan na Tviteru, preko ove društvene mreže večeras je takođe čestitao pravoslavnim vernicima praznik.

„Dragi prijatelji, želimo vam da nastupajuće praznike provedete u duhovnoj radosti i telesnoj kreposti. Mir Božiji i svako blagostanje vašem domu“, naveo je on.

Izvor nadahnuća u bremenitim vremenima

Čestitke za Vaskrs stižu i od srpskih zvaničnika. Upućuju ih patrijarhu Porfiriju, monaštvu i pravoslavnim vernicima.

„Vama, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima radosno čestitam najveći hrišćanski praznik – Vaskrs Gospoda Isusa Hrista. Večna radost Vaskrsenja neka bude izvor nadahnuća da u vremenima bremenitim različitim izazovima i teškoćama uvek damo pravi odgovor, svedočeći da smo dostojni potomci Stefana Nemanje, Svetoga Save i svih drugih svetih srpskog naroda“, poručio je Aleksandar Vučić u čestitki patrijarhu.

Poručio je da je duh Vaskrsa „neprekidna inspiracija da svi zajedno srčano i posvećeno radimo“ na dobru i razvoju Srbije, Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

Poželeo je, kako se navodi u čestitki da „Gospod izlije obilje svoga blagoslova na našu Otadžbinu i Svetu Crkvu“.

Premijerka Ana Brnabić u čestitki naglašava da Vaskrs ove godine „dočekujemo snažniji nego ranije i sa verom i nadom da ćemo se vratiti načinu života koji nam je pružao radost susreta sa bližnjima“.

„U protekloj godini pokazali smo da zajedno možemo da premostimo i savladamo izazove koje je svetu donela pandemija i da se snažno borimo za život i zdravlje svakog čoveka, jer je zdravlje najveća vrednost i blago. Pokazali smo da su solidarnost, odgovornost i empatija vrline koje moramo da negujemo i prenosimo mladim generacijama i da tako gradimo bolju budućnost za celo društvo i sve ljude“, navela je Brnabić.

Građanima je poželela da „praznik provedu u miru i zdravlju, sa svojim porodicama i prijateljima“.

A predsednik srpske skupštine Ivica Dačić je „najsrdačnije vaskršnje čestitke“ uputio „posebno našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji“. Srbima na Kosovu poželeo je da Vaskrs rovedu „u miru i nadi u bolje dane koje ćemo svi zajedno dočekati u slozi i pažnji jednih prema drugima“.

Neka nas ovaj veliki dan podseća na to da život uvek odnosi pobedu nad smrću, poručuje se u njegovoj vaskršnjoj čestitki.

„I neka nam ulije nadu i snagu da se izborimo sa nevoljama koje i danas prete zdravlju i životu naših ljudi. U danima Vaskrsa moramo da se okrenemo zajedništvu i solidarnosti sa svojim bližnjima jer to je jedini put da naši životi budu ispunjeni i dostojanstveni“, navodi se u njegovoj poruci.

Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković takođe je poželeo da uskršnji praznici proteknu „u dobrom zdravlju, miru, praštanju, i sa verom u Boga i bolje sutra“.

U njegovoj čestitki srpskom patrijarhu naveo je da su izborom Porfirija za patrijarha „Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici dobili odvažnog duhovnog vođu koji je spreman da se, u ovim izazovnim vremenima, odlučno suoči sa svim iskušenjima pred kojima se nalaze naš narod i Crkva“.

Petković: Kosovo i Metohija, naše pamćenje i saborno odredište

Čestitku episkopu Teodosiju i vernicima, kao i svim Srbima na Кosovu i Metohiji uputio je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Ove reči simbol su pobede večnog života nad smrću, svetlosti nad tamom, istine nad neistinom. Takođe, i sva nauka i mudrost ovoga sveta, sadržane su u neprolaznoj simbolici Vaskrsenja Hristovog“ naveo je u pisanoj čestitki.

Istakavši da je put Vaskrsenja jedini put koji imamo, a Hristova pobeda jedina nada, Petković navodi i da su to poruke da se istraje u afirmaciji dobra, ne gubeći veru u bolje i srećnije sutra i u novi život, koji uvek dolazi posle stradanja.

„Neka nas u tom duhu Vaskrs podstakne na činjenje dobrih dela i neka nam osvetli put međusobnog razumevanja i uvažavanja, što je preduslov za srećniju budućnost svakog pojedinca i naroda u celini“.

„Posebno je važno da nam danas ove univerzalne vrednosti budu put i putokaz na Кosovu i Metohiji, koje jeste naše pamćenje, naše saborno odredište, gde čuvajući uzvišene domete ljudskog duha, mi čuvamo sebe i temeljimo našu budućnost“, poručuje Petković.

„Okrenimo se, zato, miru, zajedništvu i čovekoljublju i učinimo sve da nam praznična radost bude čista i potpuna, kako bi istinski svedočili Hristovom Vaskrsenju“.

Čestitke sa Kosova

Predsednik Privremenog organa opštine Кosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, svim pravoslavnim vernicima čestitao je Vaskrs u, kako je naveo u pisanoj čestitki, nadi da donese blagostanje i svako dobro.

„Čestitam vam od srca najveći hrišćanski praznik Uskrs u želji da ga provedete u duhu pravoslavlja okruženi vedrinom i ljubavlju svojih najmilijih, a sve to uz međusobno uvažavanje i praštanje. Nastavite da svedočite svojim životom i delanjem ljubav. Budite smireni, uzdržljivi i moralno čisti, jer jedino smirenje može doneti mir vašoj duši. Neka nam ovaj praznik nade i vere pomogne u prevazilaženju teškoća. U vremenima koja su nas zadesila, jedino zajedničkim snagama i verom možemo očekivati svetliju budućnost za naše porodice. Srećan Uskrs!“

GI „Srbija, demokratija, pravda“ je takođe uputila čestitku svim pravoslavnim vernicima i
sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, sa željom da u zdravlju, miru i ljubavi provedu ovaj hrišćanski praznik u krugu porodice. „Hristos voskrse, vaistinu voskrse!“, poručila je ova inicijativa.

Čestitke iz Crne Gore

I crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, pravoslavnim vernicima, kojima i sam pripada, uputio je video čestitku.

 

Čestitke iz Banjaluke

I Milorad Arlov iz banjalučkog odbora za pomoć deci sa KiM šalje čestitke uz podsećanje da još uvek čeka na skidanje zabrane dolaska na Kosovo.

Kaže da proslava Vaskrsa ima poseban značaj na Kosovu i Metohiji.

„Nigdje toliko želje i radosti pred hramovima da se Vaskrs obilježi, proslavi i dočara djeci i najmlađima“.

Prenoseći želje vladiki i sveštenstvu raško-prizrenske eparhije i srpskom narodu, preneo je želje da svi živimo srećni zajedno ili jedni uz druge u miru, praštanju i toleranciji, poštujući jedni druge.

„Njihove vjerske, političke i životne razlike. Želim da ga dočekate mirno i dostojanstveno sa svojim porodicama, prijateljima, kumovima u pravoslavnim svetinjama poštujući mjere zaštite kojih Bogu hvala na Кosovu i Metohiji ima najviše na svijetu“, naveo je.

Nada se da će se sledeće godine Vaskrs dočekati bez pandemije, a deci i mladima sa poteškoćama u razvoju obećao je da će naredni Vaskrs 2022. godine dočekati u novom Dnevnom centru „Podrži me – 9.januar“ koji se uz podršku odbora gradi u Кosovskoj Mitrovici.

KoSSev čestita svim pravoslavnim vernicima tradicionalnim pozdravom Hristos voskrese!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.