Novosti: Nastavak razgovora Beograda i Prištine nije na vidiku ni u januaru?

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou nije na vidiku čak ni u januaru, iako, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", iz kabineta Federike Mogerini nastoje da novu rundu zakažu do kraja prvog meseca u novoj godini. Glavna prepreka da se nastave razgovori, kako se može čuti – je insistiranje Prištine da se u njih uključi SAD, na šta se, kako Novosti pišu, "nije naišlo na odobravanje" u Briselu. Ipak, za isti list iz Brisela je poručeno: Rad na novoj fazi dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova je u toku. Pod ovom novom fazom, evropski posrednici pre svega podrazumevaju podizanje dijaloga na predsednički nivo.

Ukoliko bi bilo pokušaja da se format dijaloga izmeni u ovom pravcu, iz Beograda je već najavljeno da će se zatražiti učešće i predstavnika Rusije, a za to je njen predsednik Vladimir Putin dao zeleno svetlo tokom prošlonedeljenog susreta sa srpskim kolegom, Aleksandrom Vučićem. Srpski predsednik je u ponedeljak uveče poručio da će nastavak dijaloga po pitanju učesnika biti "onakav, kako Srbija bude rekla, jer nudi kompromis".

U Briselu je Novostima kratko rečeno da je "rad na novoj fazi dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova u toku". Pod ovom novom fazom, evropski posrednici pre svega podrazumevaju podizanje dijaloga na predsednički nivo.

"Da bi se obnovio zamajac dijaloga, verujemo da EU posrednici treba snažnije da podstaknu Prištinu na povratak razgovorima. Očekujemo da će posrednička strana nastaviti aktivnije da insistira i na primeni svih postignutih sporazuma, kao i na otvaranju novih tema od značaja za normalizaciju odnosa dveju strana i svakodnevni život građana. U Beogradu će u tom smislu i ubuduće imati pouzdanog partnera," citiraju Novosti izvor u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Iako istinskih pregovora nije bilo gotovo cele protekle godine, čak ni na tehničkom nivou, Beograd je tokom malobrojnih rundi tražio da se u nastavku razgovora otvore pitanja privatne, državne i društvene imovine i poštovanja ljudskih prava i sloboda Srba na KiM. Srpska strana takođe insistira da Priština konačno ispoštuje dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Poslednji susret Vučića, Tačija i Mogerinijeve održan je 31. avgusta, kada su potvrđeni – dogovor u vezi sa pravosuđem, koji je kasnije i primenjen, i namera da se do kraja ove godine završe poslovi u vezi sa otvaranjem glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici za saobraćaj, što, kako Novosti navode, "po svemu sudeći, neće biti ostvareno."

Večernje novosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.