Dačić: SAD, Velika Britanija i Francuska rade direktno protiv srpskih interesa. Neka izvini Vučić, ali to za mene nisu prijatelji

Srbija "sigurno neće napustiti svoje pozicije vezane za Kosovo", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, gostujući u emisiji "Ćirilica" Happy televizije. Srbija je pod velikim pritiscima zemalja koje traže priznanje Kosova, a sam Dačić i Aleksandar Vučić nalaze se "na radaru". Ipak, srpski ministar im je u Savetu bezbednosti "rekao svašta": "Rekao sam 'bre kako te nije sramota, ti pozivaš zemlje da priznaju Kosovo! Ja živim za taj dan kada ću da podržim separatiste u vašoj zemlji!'" Srpski ministar je pozvao i sve Srbe u svetu da mu se jave i da "zajedno pokušaju da razgovaraju sa nekim državama". SAD, Velika Britanija i Francuska nisu prijatelji Srbiji, ocenila je dalje perjanica srpske diplomatije, ali i podsetila na to da je francuski vojnik pokazao na svoje srce kada je odgovorio na pitanje gde se nalazi Srbija tokom Prvog svetskog rata i posle njega. Više puta je ponovio da sa ovim državama ne postoji strateško partnerstvo. Ipak, direktno sa Donaldom Trampom treba pokrenuti razgovor o kosovskom pitanju, jer sam Stejt department neće pokrenuti to pitanje sa "mrtve tačke". Predvodnik srpskih diplomata se i u ovoj emisiji požalio na tretman u SAD-u, rekavši da se Srbi kada odu tamo tretiraju kao "građani drugog reda".

Zemlje koje su povukle priznanje trpe strahovite pritiske

"Sastao sam se sa preko stotinu predstavnika zemalja koje su priznale Kosovo. Primera radi, kada sam bio na Madagaskaru, uručili smo orden predsedniku zemlje, jer nije to uradio. Onda smo pričali sa resornom ministarkom koja je priznala da su imali ogroman pritisak. Posle toga je ona smenjena, imenovan je izvesni francuski državljanin i Madagaskar je kasnije priznao Kosovo. Mora se znati da te zemlje trpe strahovite pritiske," rekao je Dačić.

Kosovo nikad neće zaokružiti svoju nezavisnost

Prošlo je deset godina, Kosovo nije zaokružilo svoju nezavisnost i neće nikad, uveren je Dačić, a objašnjava i zašto:

"Jer dogod je Srbija ovakva kakva jeste, sa ovom vlašću, dogod Srbija neće da pravi trule kompromise na štetu svoje države – mi sigurno nećemo sa takvim jasnim stavom – Rusija neće nikad dozvoliti da Kosovo postane članica UN, jer ima pravo veta i mi smo im zahvalni na tome."

Podsetio je i na reakciju Ruske federacije prilikom pokušaja izglasavanja rezolucije o Srebrenici.

SAD, Velika Britanija i Francuska nisu prijatelji Srbije, neka izvini Vučić

"Ja ne mogu da kažem da su nam to prijatelji. Daleko od toga da su nam SAD, Velika Britanija i Francuska prijatelji. Evo, neka izvini predsednik Vučić i svi, to za mene nisu prijatelji. Oni ne rade za naše interese. Ne da ne rade za naše interese, rade direktno protiv naših interesa. Mogu da ih poštujem kao partnere, ali daleko od toga da su prijatelji," konkretno je opisao prvi čovek srpske diplomatije.

Smatra i da je daleko od toga da su ove države strateški prijatelji Srbiji, podsećajući da je poslednji američki predsednik koji je boravio u Srbiji (tadašnjoj Jugoslaviji) – Džimi Karter, a zvaničnik Velike Britanije – premijerka Margaret Tačer.  

Nek' dođu Tramp ili Tilerson pa nek nam kažu

Najavu da će SAD da analiziraju vojnu saradnju Srbije sa Rusijom, Dačić vidi ovako:

"Dobro, OK. Ako nešto imaju da nam kažu, neka dođe Tramp, neka dođe Tilerson, pa da nam kaže. Pa neću da slušam da mi to govori Hojt Ji! On može da ide kod mog pomoćnika, kod mog zamenika, itd. Ja, kad' sam bio u Vašingtonu sada, oni kažu – ne može da te primi ovaj, jer je zauzet. Primiće te Hojt Ji. Ja mu kažem, fala mu, ja sa zauzet… On je inače oženjen, to mi je rekao Roćen – Crnogorkom, a ovaj drugi – Metju Palmer, oženjen je Beograđankom, a ne vole baš mnogo Srbiju. Nešto tu nije u redu, mora da nisu zadovoljni ženama."

Hejli tražila od Srbije da glasa za američke interese a dva dana pre toga rekla da će da podrže Kosovo u UN

"Videli ste da je Niki Hejli, koja je tražila od Srbije da ne glasa za rezoluciju u Generalnoj skupštini o Jerusalimu, dva dana pre toga bila na prijemu u kosovskoj misiji u Njujorku i rekla da će oni da podrže i da će gurati svim snagama Kosovo u UN, a od nas traži da mi glasamo za njihove interese u Generalnoj skupštini UN."


O Kosovu UN: Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da Amerikanci mogu papir da obese ne znam gde, nismo pobedili Kosovo, pobedili smo njih

"Nisam sada to poneo, ali posedujem i dokument Stejt departmenta, kada je bilo Kosovo u pitanju za UNESCO – oni su napravili za svaku zemlju pregled hoće li da glasa, ili neće. I ja sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da taj papir mogu da obese ne znam gde. Mi smo ih pobedili. Nismo mi pobedili Kosovo, nego smo pobedili njih."

S Putinom lepo razgovarati, Sergej Šojgu naš najveći prijatelj

Suprotno zapadnim predstavnicima, Dačić svedoči da je "lepo s Putinom razgovarati", i da su Rusi "naša braća":

"Sa njima se sastajemo, pregovaramo, često se i ne slažemo, ali imamo redovan diplomatski odnos."

Za Sergeja Šojgua naveo je da je "najveći prijatelj Srbije", ali i da je pitao Dačića "zašto je smršao", jer i kod Rusa, kao i kod Srba, pitaju "zašto si propao".

"Amerikanci poznati po negostoljubivosti. Oni naše građane tretiraju kao stoku"

Dačić je ponovio žalbe na tretman Srba u SAD, navodeći da se tretiraju kao "stoka", dok je, na primer, Hojt Ji, kada dođe u Srbiju, "tretiran kao prestolonaslednik".

Požalio se ponovo da u SAD krše "sve diplomatske konvencije" prilikom putovanja i ukrcavanja na avion, da je imao neprijatnosti, ali i da su "oni imali neprijatnosti, pošto sam im rekao svašta". 

"Rekao sam im i da su najgora zemlja na svetu, u Vašingtonu. I Pacoli sad' sedi pored mene," ponovo je Dačić ispričao kako se političari, koji dolaze u SAD – "tretiraju kao građani drugog reda".

"Pacoli je li tako? A on ovako odjednom se štrecnu. Ne sme da napadne on Ameriku," dodaje.

Ne daju čak ni parking mesto ispred konzulata u Njujorku, žalio se Dačić.

Barjaktari bukvalno odvlačio Mekmastera od mene

Tokom emisije govorio je i o "braći Barjaktari" i tome da mu se jedan od braće, koji rade u američkoj diplomatiji, obratio na srpskom, ali i da je "Mekmastera" koji je ostao da priča sa Dačićem "vukao da ide".

"Kad sam ja otišao, ko zna šta mu je rekao?! Verovatno je rekao – ma pusti ovi Srbi su…" – objasnio je.  

Nuland: Podržavamo suverenitet Srbije bez Kosova. Lavrov isto kaže da podržavaju suverenitet Ukrajine bez Krima

Objašnjavajući da se živi u svetu paradoksa, a odgovarajući na pitanje sa kakvim se najvećim paradoksima susretao, naveo je primer:

"Kada je Viktorija Nuland dolazila ovde, rekla je da oni podržavaju suverenitet Srbije ali bez Kosova. Ja sam joj rekao: 'E baš lepo si to rekla. Tako isto i Lavrov kaže da oni podržava suverenitet Ukrajine ali bez Krima'. Ona me onako gleda. Ti ljudi, oni postoje kao integrisana kola koja su ubačena u njihov DNK i oni imaju ono što je napisano, oni se drže te agende i za njih je to pitanje neosporivo i u tom smislu za nas je jedino rešenje da se razgovara zaista sa Trampom i tom novom američkom adminstracijom, jer Stejt department neće to pitanje nikad pokrenuti sa mrtve tačke."

Šta je još govorio srpski ministar Ivica Dačić u emisiji "Ćirilica", možete pogledati u video snimku emisije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.