Novinarska i medijska udruženja: Mediji da ne objavljuju podatke iz zdravstvenih kartona

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija, Lokal pres i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, pozvali su medijske kuće i novinare da ne objavljuju podatke iz zdravstvenih kartona građana.

Novinarska i medijska udruženja podsećaju kolege i koleginice da objavljivanje podataka iz zdravstvenih kartona osoba o kojima se izveštava, nije u skladu s profesionalnim standardima, Kodeksom novinara Srbije, ali ni sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Zakonom o pravima pacijenata i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Svi ovi dokumenti propisuju da zdravstveni status, bolesti od kojih neko boluje, spadaju u domen privatnostii, te ne smeju biti objavljeni bez izričitog pristanka osobe o kojoj je reč, ističu udruženja.

Jedini izuzeci su situacije u kojima nečiji zdravstveni status može da utiče na bezbednost, zdravstveni i svaki drugi integritet građana i građanki, dodaju.

„Objavljivanje detalja o stanju pacijenata koji su oboleli i preminuli od Kovida 19, posebno je problematično, jer se time krši ne samo pravo na dostojanstvo preminulih (o čemu govori tačka 5 Poglavlja 4 Kodeksa novinara Srbije), već utiče i na privatnost njihovih porodica (tačka 1 Poglavlja 7 Kodeksa novinara Srbije)“.

„Podaci o zdravstvenom statusu javnih ličnosti, objavljuju se takođe uz njihov eksplicitni pristanak, bez spekulacija i ulaska u domen intime“, takođe navode.

Istakli su i da: „Činjenica da državni funkcioneri i članovi lekarskih timova povremeno javno saopštavaju podatke o zdravstvenom statusu preminulih, ne oslobađa novinare i novinarke od odgovornosti profesionanih normi“.

Novinarska i medijska udruženja pozivaju novinare i medije da u trenucima velike napetosti u društvu, još pažljivije nego inače procenjuju posledice svog delovanja na pojedince i njihove najbliže, ne zaboravljajući pritom da bi trebalo da rade samo i jedino u javnom interesu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.