Mreža za građanski aktivizam: Potrebni prevodioci i lektori

FOTO: KoSSev

Mreža za građanski aktivizam koja okuplja 13 organizacija civilnog društva sa centralnog Кosova i iz Кosovskog Pomoravlja, poziva sve prevodioce i lektore da se uključe u borbu protiv virusa COVID–19, svojim znanjem. Poziv prenosimo u celosti:

Poštovane kolege prevodioci i lektori na Кosovu,

COVID–19 je u naše živote doneo mnogo promena. Od građana se zahteva visok nivo društvene odgovornosti i poštovanje mera koje treba da doprinesu suzbijanju pandemije i što manjem broju žrtava.

Dostupnost informacija na maternjem jeziku u ovom trenutku predstavlja osnov za društveno odgovorno ponašanje i jedini način da sačuvamo ljudske živote.

Ne umanjujući napore Vlade Кosova da svim građanima obezbedi pristup informacijama na maternjem jeziku, a svesni niskih kapaciteta institucija za ovako veliki i, pre svega, odgovoran poduhvat, u saradnji sa Кancelarijom poverenika za jezike, pozivamo sve prevodioce i lektore za srpski, ali i druge nevećinske jezike na Кosovu, da se priključe našoj volonterskoj inicijativi/akciji COVID-19 – odgovorni prema svima i svoja znanja i umeća stave na raspolaganje građanima Кosova i pomognu u prevodu instrukcija, mera zaštite i saopštenja za javnost vezanih za COVID-19 situaciju.

Takođe, pozivamo i same institucije, a naročito Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutrašnjih poslova da u potpunosti poštuju Zakon o upotrebi jezika i tako sačuvaju živote svojih građana.

O detaljima same inicijative i načinima koordinacije bićete obavešteni na stranici Mreže za građanski aktivizam, kao i na zvaničnim nalozima Кancelarije poverenika za jezike na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Ostajte zdravi!

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.