Novinarima omogućeno kretanje ukoliko izveštavaju o pandemiji

Protest,
Foto : KoSSev

Odluka kosovske vlade o zabrani kretanja građana u intervalima od 10:00 do 16:00 i 20:00 do 06:00, ne odnosi se na novinare koji izveštavaju sa terena o situaciji usled širenja koronavirusa, saopštilo je kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Kretanje svih novinara i medijskih radnika, koji su na specifičan način angažovani da rade na terenu radi izveštavanja o situaciji u vezi sa virusom COVID-19, do narednog saopštenja, biće omogućeno kako bi mogli da obavljaju svoj posao“.

Kako se navodi u saopštenju, novinari su u obavezi da sa sobom imaju identifikaciju izdatu od strane medija koji predstavljaju.

Podsetimo, kosovska vlada sinoć je usvojila nove mere u borbi protiv koronavirusa među kojima je i ona kojom se zabranjuje kretanje građana i privatnih vozila u dva termina – u periodu od 10:00 do 16:00 i drugi u periodu od 20:00 do 06:00.

Osim na novinare koji izveštavaju o pandemiji, odluka se ne odnosi i na medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih životnih namirnica (hranu i lekove za ljude i životinje) kao i usluge i aktivnosti u vezi sa upravljanjem pandemijom (rukovodstvo vlade i opštinsko rukovodstvo iz sektora: zdravstvo, bezbednost i državna uprava), navodi se u sinoćnoj odluci vlade.

Sloboda kretanja omogućena je i privrednim subjektima klasifikovanim kao važni prema „NACE“ kodovima, kao i sloboda prevoza robe/usluga za osiguranje rada lanca snabdevanja.

Pročitaj još:

Mustafa protiv još jedne odluke Kurtijeve vlade – ograničavanje kretanja je neustavno

Tači se obratio kosovskom Ustavnom sudu, pozvao Kurtija da poništi odluku o policijskom času

Kosovska vlada uvela policijski čas u dva vremenska termina dnevno, Tači i Haradinaj protivPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.