Novi članovi CIK-a položili zakletvu, među njima i Gordana Laban Zuvić

Foto: Kancelarija kosovske predsednice

Osam novih članova kosovske Centralne izborne komisije (CIK) položilo je zakletvu danas pred kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. Među članovima, prema predlogu Srpske liste, zakletvu je položila i Gordana Laban Zuvić, saopštilo je Predsedništvo.

Imenovanja su izvršena u skladu sa predlozima političkih subjekata na način predviđen važećim zakonima, poručili su ranije iz Predsedništva.

Članovi koji su danas položili zakletvu su Sami Kurteši (Kurteshi) i Alim Rama iz LVV, Arianit Elšani (Elshani) iz PDK, Florian Duši (Dushi) iz LDK, Ibrahim Selmonaj iz AAK, Gordana Laban Zuvić iz SL, Rifat Krasnic (Krasniç) iz KDTP i Fazli Stolaj (Stollaj) iz IPDK.

Kako je saopšteno, novi članovi CIK-a danas su se obavezali da će svoje dužnosti izvršavati na pošten, lojalan, nepristrasan, profesionalan i savestan način.

Podsetimo, osam članova CIK-a kosovska predsednica imenovala je pre sedam dana, a zbog „ustavnih nejasnoća“ još dva mesta su ostala upražnjena, usled čega se Osmani obratila kosovskom Ustavnom sudu sa zahtevom na tumačenje.

Ujedno se traži razjašnjenje u vezi sa imenovanjem predstavnika iz bošnjačke zajednice, u slučaju kada su u skupštini tri politička entiteta koja predstavljaju ovu zajednicu, koji imaju jednak broj poslanika.

Opširnije u:

Osmani imenovala osam članova CIK, „nejasnoća“ za još dva, traži se tumačenje Ustavnog suda

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.