Jednomesečni pritvor osumnjičenima u slučaju 400 kg kokaina

Foto: abcnews

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Sud u Prištini odredio je meru pritvora za sedmoricu osumnjičenih u slučaju 400 kg kokaina, koji je zaplenjen ovog ponedeljka u Lipljanu.

Vest je za Kallxo potvrdila službenica za informacije Suda u Prištini, Mirlinda Gaši (Gashi).

Kallxo je tokom dana uspeo da obezbedi zahtev Tužilaštva Prištine za određivanje pritvora sedmorici osumnjičenih u vezi sa 400 kilograma droge vrste – kokain, uhvaćene u ponedeljak u Lipljanu.

Dokument tužilaštva detaljno opisuje tvrdnje o ulozi svakog osumnjičenog, a takođe opisuje i put pošiljke kokaina, kao i krajnje odredište.

Tužilaštvo navodi da je sedmoro osumnjičenih delovalo kao deo organizovane grupe i kao strukturna kriminalna zajednica, vršeći dela sa namerom uvoza 400 kg kokaina na Kosovo.

Prema spisu Tužilaštva, Izet Šaćiri (Shaqiri) je kao vlasnik kompanije MC FOOD od neutvrđenog vremena do 15. maja ove godine sve vreme brinuo o celokupnom protoku ulaska i izlaska tereta i svim poslovima u ovom preduzeću i izrazio je interes za pošiljku u kojoj je pronađena narkotička supstanca.

Takođe, prema dosijeu Tužilaštva, Izet Šaćiri je nekoliko puta bio u kompaniji iako su bili dani vikenda, a izrazio je interes zahtevajući da se pošiljka dovrši u petak i da se tokom vikenda donese na Kosovo radi pražnjenja i vraćanja kontejnera koji je korišćen za transport kokaina.

Prema dosijeu Tužilaštva, ovu ličnu brigu Izet Šaćiri je manifestovao tako što je bio u kontaktu sa špediterom i šoferom kamiona, koji je dovezao isporuku.

Što se tiče drugog optuženog, Kadrija Šaćirija (Shaqiri) tužilaštvo tvrdi da je u svojstvu finansijera kompanije MC FOOD, iako je istovremeno i rođak vlasnika kompanije Izeta, bio odgovoran za bankovne transfere i kontakte sa osobama iz Latinske Amerike, što je, prema navodima tužilaštva, primećeno tokom policijske kontrole.

Za optuženog Kadrija Ibrahimija, tužilaštvo navodi da je on u svojstvu zaposlenog u preduzeću brinuo i upravljao istovarom tereta, gde su pronađene opojne supstance što je prema Tužilaštvu utvrđeno u trenutku intervencije policije. Prema spisima tužilaštva, on je kontaktirao drugog vozača kompanije kako bi preuzeo istovarenu pošiljku i odmah je natovario na drugi kamion, koji je takođe bio u vlasništvu MC FOOD.

Za Fehmija Biticija (Bytyçin), tužilaštvo navodi da je on, kao vozač pod upravom Izeta Šaćirija, napustio luku Drač u pravcu Kosova sa pošiljkom u kojoj su pronađene opojne droge. Prema navodima, on je nakon prelaska na graničnom prelazu Vrbnica prošao sa istim teretom, zatim upućen na carinski terminal u Kosovu Polju, da bi kasnije nastavio do krajnjeg odredišta ka kompaniji MC FOOD u Lipljanu.

Optuženog Fatona Vrajolia (Vrajolli), tužilaštvo smatra odgovornim što je u svojstvu zamenika direktora ove kompanije bio odgovoran za isporuke i porudžbine iz svih zemalja, uključujući i isporuku, u kojoj je, nakon kontrole policije, pronađen kokain. On je, prema navodima tužilaštva, osumnjičen da je održavao stalni kontakt sa fabrikom iz Brazila odakle je pošiljka i započela.

Tužilaštvo takođe tereti i pećkog biznismena Envera Belegua, zbog sumnje da je bio prisutan u preduzeću na dan istovara kamiona u kom se nalazio kokain, a sve je to prema tužilaštvu učinjeno sa namerom da isti povuče jednu količinu narkotika.

To je zato što, prema navodima tužilaštva, Belegu nije mogao da preda policiji bilo kakvu fakturu ili dokaz da je prethodno podneo zahtev za kupovinu bilo kog prehrambenog proizvoda u kompaniji MC FOOD.

Što se tiče ekonomiste kompanije, Bajrama Malikija (Maliqin), tužilaštvo tvrdi da je bio odgovoran za sve bankovne transfere kompanije i zbog svog položaja, trebao je da ima saznanja o poslednjoj pošiljci, u kojoj su pronađene opojne droge.

Navedenim radnjama, optuženi se sumnjiče da su počinili krivično delo učešće i organizovanje kriminalne grupe, u vezi sa krivičnim delom novlašćena kupovina, držanje, stavljanje u promet i prodaja opojnih droga.

Osim toga, Izet i Kadri Šaćiri takođe se sumnjiče da su počinili krivično delo nelegalno posedovanje oružja.

Stoga je, na osnovu navoda, tužilaštvo procenilo da optuženima treba odrediti pritvor, a sve kako bi se obezbedilo prisustvo istih u krivičnom postupku.

To je zato što će, prema optužbi, ako se budu našli na slobodi, osim činjenice da mogu da pobegnu, mogu se potruditi da unište ili oštete dokaze ili čak da utiču na svedoke.

Tužilaštvo je u zahtevu za određivanje pritvora izjavilo da je, iako je analizirana mogućnost izricanja druge alternativne mere, zaključilo da bi pritvor bio jedina adekvatna mera za nesmetano vođenje krivičnog postupka, uzimajući u obzir težinu krivičnog dela i druge okolnosti.

Povezane vesti:

Uhapšeno sedam osoba u akciji zaplene 400 kg kokaina; Droga će biti uništena; Ambasada SAD čestita

Kamion sa oko 400 kg kokaina zaplenjen u LipljanuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.