Osmani imenovala osam članova CIK, „nejasnoća“ za još dva, traži se tumačenje Ustavnog suda

Foto: Fejsbuk

Kosovska predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas osam članova Centralne izborne komisije (CIK), saopštili su iz kosovskog predsedništva bez novođenja ko su novi članovi ove komisije. Ostala su još dva upražnjena mesta, zbog „ustavnih nejasnoća“, usled čega se Osmani obratila kosovskom Ustavnom sudu sa zahtevom za tumačenje.

Novi članovi CIK-a položiće zakletvu u narednim danima.

Imenovanja su izvršena u skladu sa predlozima političkih subjekata na način predviđen važećim zakonima, poručuju iz Predsedništva.

Sa druge strane, još dva člana će biti imenovana nakon odluke Ustavnog suda.

„Zahtev za tumačenje bavi se nejasnoćama povodom dva slučaja. Tumačenje u skladu sa duhom Ustava zahteva se povodom pojmova ‘grupa’ i ‘grupe’ protumačenih zajedno sa rečju ‘može’ (u članu 139. stav 4.) u slučajevima kada postoji manje od šest političkih entiteta zastupljenih u Skupštini i koji nemaju pravo da učestvuju u raspodeli rezervisanih mesta i kada jedna grupa osvoji preko 50 odsto glasova na izborima“, navodi se u saopštenju predsedništva.

Šta nalaže kosovski Ustav

Stav kosovskog Ustava čije tumačenje traži Osmani nalaže da:

„Šest (6) članova imenuje šest najvećih parlamentarnih grupa koje su zastupljene u Skupštini, koje nemaju pravo da učestvuju u raspodeli rezervisanih mesta. Ukoliko je u Skupštini zastupljeno manje grupa, najveća grupa ili grupe mogu da imenuju dodatnog člana. Jednog (1) člana imenuju poslanici Skupštine koji zauzimaju rezervisana ili zagarantovana mesta za zajednicu kosovskih Srba i tri (3) člana poslanici Skupštine koji zauzimaju rezervisana ili zagarantovana mesta za druge zajednice koje ne čine većinu na Kosovu.

Ujedno se traži razjašnjenje u vezi sa imenovanjem predstavnika iz bošnjačke zajednice, u slučaju kada su u skupštini tri politička entiteta koja predstavljaju ovu zajednicu, koji imaju jednak broj poslanika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.