Nove mere u Srbiji: Radno vreme do 18h


Najavljene nove mere kriznog štaba čije je saopštavanje odloženo juče, saopštio je danas ministar zdravlja, Zlatibor Lončar.

„Brojevi su takvi da nikada više nismo imali ni pregleda, ni pozitivnih, ni preminulih ni onih koji zahtevaju bolničko lečenje“ rekao je on medijima nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Usvojeni su predlozi mera zdravstvenog kriznog štaba, rekao je, čime se skraćuje radno vreme na 18 časova svih barova, kafića, kladionica, tržnih centara.

Iz ovoga se izuzimaju apoteke i pumpe.

Biće obavezno i korišćenje maske na zatvorenom i otvorenom na mestima gde ne može da se spreči kontakt i drži rastojanje – na primer pešačke zone, raskrsnice i sva druga slična mesta na otvorenom.

Zabranjena su sva javna okupljanja preko 5 ljudi bilo na otvorenom ili zatvorenom.

Treba svima kojima je to moguće, omogućiti da rade od kuće i kako bi se sprečili kontakti i rasteretio gradski prevoz, preporučeno je.

Broj autobusa u gradskom prevozu biće povećan, a autobus neće stati na stanicu ukoliko je ispunjen kapacitet od 50% popunjenosti.

Ove mere stupaju na snagu u utorak ujutru i trajaće 10 dana.

Član Kriznog štaba, Mijomir Pelemiš rekao je da su mere uvedene zbog zabrinjavajućeg broja hospitalizovanih i pacijenata na intenzivnoj nezi i podvukao da Krizni štab nije mogao da proceni efekte prethodno uvedenih mera jer nije prošlo dovoljno vremena, te da su morali da reaguju i pre te prve procene efekta ranijih mera.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.