Novac iz Fonda za sever Kosova još uvek čeka na realizaciju

Pre više od godinu i po dana, Briselskim sporazumom je dogovoreno da se svi prihodi od carine i poreza sa prelaza Brnjak i Jarinje slivaju u Fond za razvoj severa Kosova. Prema informacijama do kojih je došla RTK2, u fondu se nalazi preko 4 miliona evra, ali novac još uvek nije investiran u opštine na severu Kosova.

Odbor koji će konsenzusom odlučivati gde i kako će novac biti finansiran, još uvek nije održao ni jedan sastanak, izjavio je za RTK2, gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović i potvrdio da se u fond do danas slilo više od 4 miliona evra.
 
“Imamo informaciju da je nešto više od 4 miliona evra ubrano u taj fond, a realizacija još uvek nije počela. Pre dve nedelje svi gradonačelnici su se sastali sa gospodinom Žbogarom, i dali smo predlog da se svakoj opštini omogući ravnomerni deo od 500 hiljada, da ne ulazimo u neku drugu raspodelu, po nekim drugim kriterijumima, nego bratski da to podelimo, da priložimo projekte. Ali vidim da je na delu neka opstrukcija, ne vidim kome je to u interesu, ovo je svačiji interes, da se ta sredstva što pre realizuju“, kaže Jablanović.
 
Izvesno je da će raspodela sredstava za kapitalne investicije na severu Kosova zavisiti od brzine formiranja nove kosovske Vlade, jer je jedan od tri člana odbora, pored predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara i predstavnika Srba Danijele Zubac, i ministar finansija u Vladi Kosova Besim Bećaj.
 
Marko Zakić

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.