Novac iz fonda nema namenu

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Za pola godine u fond za sever Kosova je prikupljeno nešto više od dva miliona, namenjenih za kapitalne projekte u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku. Predsednici ovih opština ne žele deo tih sredstava, prenosi “Koha ditore”.
 
Fond je formiran prošlog decembra posle briselskog sporazuma. Početni izvori ovog fonda za razvoj su bili iz carinskih taksi, indirektnih taksi i ostalih obaveza koje se plaćaju na dva punkta u Jarinju i Brnjaku, kao što je porez na dodatnu vrednost i akcize.
 
Fond je predviđen da bude otvoren i za druge izvore a Kancelarija EU je najavila da će oni u kasnijoj fazi biti istraživani. Sporazum je predviđao da ti prihodi idu na poseban račun i na osnovu svega toga je počela naplata od 14. decembra. 
 
Bord je sastavljen od tri člana: Danijele Zubac, predstavnice zajednice koja živi na severu, Besima Bećaja, predstavnika kosovskih institucija i Samuela Žbogara, specijalnog predsatavnika EU na Kosovu. 
 
U kancelariji Žbogara, koji predsedava Bordom su rekli, da uprkos tome što je u fond prikupljeno dva miliona evra nema drugih priliva. 
 
Takodje su i potvrdili da do sada nije podržan ni jedan projekat od tih sredstava obezbeđenih carinskim taksama i da se svi projekti podržavaju iz fondova IPA.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.