Nova crnogorska vlada stavila fusnotu uz Kosovo

Foto: Vlada Crne Gore

Vest je ažurirana

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Iako su najavili da neće doći do promene stava prema Kosovu, nova Vlada Crne Gore u prvoj objavljenoj odluci dovela je u pitanje ovu obavezu. Samo nedelju dana nakon stupanja na dužnost, ova vlada je uz Kosovo stavila fusnotu.

Poslednja objava o anti-kovid merama u zemlji, između ostalog, govori o tranzitu stanovnika susednih zemalja kroz Crnu Goru. Na ovom spisku uz Kosovo stoji fusnota.

Mera se odnosi na tranzit stanovnika „BiH, Srbije, Kosova * i Albanije kroz Crnu Goru“.

Prema dokumentu koji izdaje Ministarstvo zdravlja, navodi se da je tranzit rezidenata susednih država kroz Crnu Goru dozvoljen i bez PCR testa ukoliko je ta zemlja na „žutoj listi“, kojoj pripada i Kosovo.

Nove mere stupaju na snagu večeras u ponoć.

Foto: Vlada Crne Gore

Nova crnogorska vlada formirana je početkom decembra. Zdravko Krivokapić je izabran za premijera, dok je Albanac Dritan Abazović zamenik premijera. Pre formiranja vlade, lideri koalicije su, između ostalog, obećali da neće biti povlačenja priznanja Kosova.


KoSSev:

Kosovska vlada nema saznanja o promeni

Iz kosovske vlade je potom saopšteno da nemaju saznanja da je Crna Gora promenila pristup prema Kosovu.

„Ne postoje razlike u bilateralnim odnosima između dve zemlje. Crna Gora ostaje sused koji je prijatelj Kosova“, poručila je direktorica Kancelarije kosovske vlade za odnose s javnošću, Antigona Badžaku (Baxhaku), prenosi Koha.

Oznaku * u ovom dokumentu ne prati i rečenica „Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti“ – kako je dogovoreno da se ona koristi sporazumom o Regionalnom predstavljanju Kosova.

CDM: Nova ministarka zdravlja napravila skandal, vlada ispravila grešku

U međuvremenu, kako javlja crnogorski portal „CDM“, oglasllo se crnogorsko ministarstvo zdravlja, navodeći da se „radi o grešci i da su je ispravili“.

“Prilikom pripreme tabele sa novim setom mjera u borbi protiv pandemije izazavane virusom Covid 19, došlo je do tehničke greške, kojom prilikom je označeno Kosovo sa zvjezdicom”, navodi se u saopštenju, na koje se poziva ovaj portal.

Inače ovaj crnogorski medij, tvrdi da je „greška ispravljena“, pošto su prethodno kao svoju udarnu vest objavili, kako je nova crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović „udokumentu o novim mjerama protiv širenja koronavirusanapravila skandal označivši Kosovo sa zvjezdicom, bez fusnote, iako je Crna Gora priznala Kosovo kao nezavisnu državu“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.