Nosite umetnost: Čudesan svet Milene Popović

Neretko možemo čuti da smo ono što na sebi nosimo, da je stil odraz našeg karaktera, te otuda i težnja, verovatno mnogih od nas, da se u moru sličnosti i ukalupljenosti istaknemo, budemo jedinstveni i po nečemu prepoznatljivi. U toj misiji, svojim unikatnim, ručno izrađenim nakitom, priskače nam u pomoć mlada umetnica iz Kosovske Mitrovice, Milena Popović.

Od parčeta polimerne gline, veštim rukama, uz kašičicu umetnosti, prstohvat kreativnosti i mašte, i uz tajni sastojak – ljubav, Milena stvara magične komade nakita, broševe, naušnice, priveske, prstenje.

Popović je za naš portal govorila o tome kako je pandemija uticala na njeno stvaralaštvo, kako je provodila vreme u karantinu i šta očekuje od nove godine. Zbog novonastale situacije, u kojoj smo rukovanje i tople zagrljaje, ispijanje kafa i druženje zamenili pozivima i razmenjivanjem poruka, kancelarijske stolice foteljama i krevetima, uz preporučenu dozu vitamina, kako bi zaštili sebe i naše voljene, sa Milenom smo obavili telefonski razgovor.

O ovoj mladoj umetnici pisali smo pre skoro tačno dve godine. Otkriva nam da se od našeg poslednjeg intervjua mnogo toga promenilo. Iako još uvek nije zaposlena u svojoj struci, kao profesorica slikarstva, njen posao je procvetao, ali je usled pandemije, cela prošla godina „bila malo s brda s dola”.

Mnogi su se zainteresovali za njen rad, imala je samostalnu izložbu. Kada smo se pre dve godine videli sa njom, većinu narudžbina dobijala je iz centralne Srbije. Iako je i dalje to slučaj, ističe da od tada ima dosta narudžbina i iz Mitrovice i okolnih mesta. Međutim, od prošle godine slanje pošiljki ka centralnoj Srbiji zbog carinjenja i višednevnog čekanja na terminalima otežalo je poslovanje, te sada, kako bi isporučila nakit, prisiljena je da ode do Raške, kako bi poslala svoja dela.

Osvrćući se na početak pandemije, višemesečni karantin, mere za suzbijanje pandemije, naglašava da je zbog straha koji je vladao među ljudima zbog novog i nepoznatog virusa, donela odluku da napravi pauzu.

„Kada je počela pandemija, početkom godine kada su i prelaze blokirali, tada nisam ni radila jedan period, nisam ni ja mogla da idem za centralnu Srbiju, ne bi bilo bezbedno toliko da idem, ljudi se možda ne bi ni izlagali toliko opasnosti”, navela je mlada umetnica.

Iako nije radila narudžbine tokom karantina, inspiracije nije manjkalo, pa je dosta eksperimentisala sa materijalom koji je mogla da obezbedi.

„Na početku karantina sam pravila booknook, to je kao neki ukras za police, i sećam se da se ljudima to baš svidelo, a ja sam to iz dosade uzela da radim, jer nisam znala šta ću sa sobom više”, kaže nam kroz smeh.

„Čini mi se da sam tada imala više inspiracije nego sada, sada me je malo stiglo i to čitavo raspoloženje svega ovoga što se dešavalo, pa manje radim na mojim projektima, a više na narudžbinama, stigne nas to raspoloženje sve, neraspoloženje to jest“, dodaje.

Milena crpi inspiraciju iz svega što je okružuje i ističe da ona prosto dođe i ode nezavisno od nekog konkretnog uticaja.

„Prosto mi dođe period kada imam puno ideja, kada mi se puno radi, nekad mi dođe period kad stvarno ne mogu da se koncentrišem, mogu da krenem da radim, ali to ne ispada ono što bi trebalo da ispadne, i to prepisujem nekom mom periodu raspoloženja generalno”.

Milena je poslednjih dana u svojoj kuhinji krčkala sezonsku, zimsku kolekciju, koju karekterišu novogodišnji motivi – nežne snežne pahuljice, šoljice toplog kakaa sa slezovim kolačićima, svetleće, raznobojne lampione, Božićne zvezde, malene stanovnike Arktika – pingvine, bele medvede…

Uz sezonske kolekcije, Milena već nekoliko godina radi na kolekciji „Nosite umetnost”, čiji je cilj promovisanje istaknutih slikara i njihovih dela.

Čest motiv Mileninih radova su suncokreti, iako joj je to bio prvi rad, ističe da u tome nema nikakve simbolike, prosto joj se sviđa žuta boja i cvet kao takav. Ipak, dodaje da njenim kupcima ima neko značenje – „imali su neki svoj razlog zašto ga naručuju“.

Listajući fotografije radova na društvenim mrežama, osim suncokreta, dominantne su i životinje za koje kaže da su joj posebna inspiracija.

„Volim životinje i onda mi je interesantno da ih radim, na različite načine, neki radovi su malo naivniji, dečiji, neki realniji”, pojašnjava.

Milena nam je otkrila svoje planove za budućnost. Cilj joj je da ostvari saradnju sa nekom koncept radnjom u centralnoj Srbiji, a istovremeno je počela da plasira svoje proizvode na onlajn platformi Etsy, te se nada da će ove godine moći da se proširi na inostrano tržište.

Milena je našim čitaocima čestitala novogodišnje i božićne praznike, uz želju da im ova 2021. bude uspešnija i bolja.

„Želim svima, kao i sebi, bolju sledeću godinu, pošto smo svi razočarani u ovu 2020., da malo više šetamo, da možemo da šetamo, i da se pazimo, i da nemamo više ovakvu opasnost po zdravlje“.

Posebno je naglasila da je čitava onlajn zajednica kupaca i prodavaca rukotvorina pružala podršku za vreme trajanja pandemije, naručivali su proizvode i čekali koliko god je bilo potrebno, ali i delili sadržaje kako mali biznisi ne bi pali u senku.

Milenin unikatni, personallizovani nakit možete pogledati na Fejsbuk stranici Glineni nakit, ali i na Instagram stranici glineni_nakit_m_p.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.