Prijave za vakcinu u Srbiji od ponedeljka preko eUprave

FOTO: Vakcina Fajzer "BionTech"/RTV Mir
FOTO: Vakcina Fajzer „BionTech“/RTV Mir

Od sutra počinje prijava za vakcinu preko eUprave, a do kraja nedelje u Beogradu će biti otvoren prvi punkt za masovnu vakcinaciju, na Beogradskom sajmu, izjavila je premijerka Ana Brnabić posle posete zdravstvenim radnicima Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“, koji su primili antikovid vakcinu, dodavši da je do sada vakcinisano 9.300 građana.

„Od sutra počinje prijava na sistem preko portala eUprava, gde će svi građani moći da iskažu želju da se vakcinišu, a od četvrtka ta prijava će biti moguća i putem telefona“, rekla je Ana Brnabić.

Ona je naglasila da će građani moći da odaberu opciju vakcinacije bilo kojom vakcinom ili da odaberu određenu vakcinu.

„Ne postoji bojazan da će postojati građani koji će želeti da se vakcinišu a da neće biti vakcina za njih“, poručila je Brnabić i naglasila da će vakcina biti dovoljno za sve.

„Svi koji budu želeli da se vakcinišu, imaćemo vakcinu za njih. Imamo dogovore sa različitim proizvođačima za osam miliona doza, što je potrebno za četiri miliona ljudi. Verujem da će samo taj broj biti dovoljan, ali ako bude potrebno imaćemo dodatne količine“, naglasila je Brnabić u izjavi novinarima.

Od četvrtka moći će i preko kontakt centra to da učine. Imaće opciju i da kažu da li žele bilo kojom vakcinom koja je odobrena da se vakcinišu ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, da bi u sistemu mogli da planiramo dalje potrebe i sve te brojeve uključimo u plan masovne vakcinacije, objasnila je Brnabićeva.

Prenela je da Srbija sutra dobija 18.525 dodatnih vakcina „Fajzer-Biontek“.

Takođe je kazala da su relevantne institucije Kine odobrile izvoznu dozvolu za Sinofarmove vakcine, kao i da se očekuje dodatnih pola miliona „sputnjik“ vakcina.

„Imamo sve preduslove da počnemo sa masovnom vakcinacijom“, poručila je Brnabićeva.

„Do kraja januara imaćemo dva miliona vakcina“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija do kraja januara imati dva miliona vakcina, različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra.

U februaru se, kaže, očekuje još dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza vakcina.

„I sve tako do maja, juna, i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja koja će to završtiti u Evropi“, rekla je Brnabić.

Ponovila je da Srbija u ovom trenutku ima dogovor za osam miliona vakcina, različitih proizvođača, što je dovoljno za vakcinaciju četiri miliona ljudi, navodeći da su nadležni rano krenuli da pregovaraju.

Sutra zaseda Krizni štab, nove mere ili produžetak postojećih

Sutra će zasedati Krizni štab i na toj sednici biće donete odluke o daljim merama za suzbijanje širenja korona virusa, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Inače, mere koje su donete uoči Nove godine, da ugostiteljski objekti, tržni centri i usluge mogu da rade do 20 sati, a prodavnice prehrambene robe do 21 sat, važe do sutra.

Brnabićeva je rekla da je već započela razgovore sa medicinskim delom Kriznog štaba oko svih mera, i za ulazak u Srbiju, oko škola, o merama za privredu.

„Krizni štab će zasedati sutra pre podne, tako da ćemo sutra usvojiti nove mere ili doneti odluku o produženju postojećih“, rekla je Brnabić novinarima, nakon početka vakcinacije u „Tiršovoj“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.