Kusari: Ako se promeni kodeks ponašanja NKM će se pretvoriti u cenzuru medija

Flutura Kusari
FOTO: ECPMF

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, izdanje od srede)

Nezavisna Komisija za Medije – NKM, teži usvajanju Kodeksa ponašanja za audiovizuelne medijske usluge, što će sprečiti medije da izveštavaju iz sudova.

Medijska pravnica, Fljutura Kusari (Flutura Kusari), to smatra neprihvatljivim i iščekuje objašnjenje iz NKM-a.

Podsećamo da je samoinicijativom, Nezavisna Komisija za Medije stavila na razmatranje oba dokumenta od važnosti: Pravilnik o zaštiti dece i Etički kodeks.

„NKM je počela postupak promena, a jedan od dokumenata koji se očekuje da se promeni je Etički kodeks, koji se odnosi na potpunu zabranu medija. To znači da ako se odobri, novinari neće moći da izveštavaju iz sudova. Aktuelan je Specijalni Sud, te ispada da novinari ne mogu da izveštavaju odatle dok se ne završi čitav proces, što možda može biti nakon jedne dekade“, rekla je Kusari u „Express“ Intervjuu za KTV.

Po njenim rečima, takva promena sprečila bi novinare da obavljaju svoj posao.

„Ako stupi na snagu ovaj član koji je predstavila NKM, onda ćete biti kažnjeni ukoliko spomenete imena. To će sprečiti novinare da obavljaju svoj posao. Ne dozvoljava se da daju imena, opis, događaj itd. Ako se novinaru ne da ime, sličnost, onda – kako će da napravi vest?! Dakle, bez opisa, bez imena, bez tih detalja nema vesti, a NKM hoće to da zabrani novinarima“, rekla je ona.

Dodala je da najosnovniji međunarodni standardi koji regulišu slobodu izražavanja nalažu da javne ličnosti zaslužuju manju zaštitu svoje reputacije.

Međutim, po Kusarinim rečima, NKM čini suprotno.

„Nadam se da se neće usvojiti ovi članovi pošto će rad novinara biti nemoguć, a NKM će se pretvoriti u cenzuru medija. Ako ovaj zakon prođe, nijedan veliki slučaj nećemo smeti ni da pomenemo. Zašto je NKM, koja ima novog šefa, stvorila ovakav član kada je Specijalni sud toliko aktivan“, rekla je Kusari.

Kusari je dodala da je trenutni etički kodeks najmoderniji koji postoji. „Mi smo tražili od NKM da nam saopšti koji je razlog da se predloži jedan tako štetan član a EU je dala novac da se takav član ranije ukloni“.

„Hoćemo da damo šansu NKM da obrazloži zašto je donela jednu odluku, želimo da znamo koje je standarde upotrebila. Čim dobijemo odgovor od njih zajedno ćemo sa UNK preduzeti druge korake. Sudovi ne mogu da deluju u vakuumu, a medijima treba da se dozvoli da prate. Sudski sistem su PDK i druge partije zarobile, a to znamo samo zahvaljujući novinarima. Prva faza poboljšanja zakona je da se zna koji problem imamo. Ako se ovaj zakon primeni sudije će imati pravo da rade sve što žele“, rekla je ona.

Ona je dodala da je ovo jedna smešna medijska cenzura, ali da čekaju da vide kako će NKM da postupi.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.