Beograd: Formirana baza podataka o zločinima na Kosovu, pariraće Institutu za ratne zločine u Prištini

Srpske vlasti oformile su prvu jedinstvenu bazu podataka o zločinima koji su se dogodili na teritoriji Kosovu u periodu od 1998. do 2000. godine. Sastoji se od 7.000 dokumenata srpskih organa bezbednosti i institucija, međunarodnih izvora, kao i same OVK koji svedoče o ukupno 3.540 događaja. Baza je oformljena kako bi se sistematizovali zločini, ali i pomoglo u rasvetljavanju zločina OVK, usled čega je značajan deo prikupljenih informacija prosleđen Specijalnom tužilaštvu u Hagu, tvrde njeni autori, tj. Radna grupa parlamentarnog Odbora za Kosovo i Metohiju. Istovremeno, ona treba da „parira“ najavama iz Prištine o formiranju Instituta za ratne zločine i „kampanji laži“ odatle.

U Skupštini Srbije juče je održan sastanak parlamentarnog odbora za KiM na kojem je predstavljen Izveštaj o radu Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanje zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na KiM-u, koji je potom i usvojen.

Ova radna grupa formalno je osnovana 19. oktobra 2015. godine, dok ju je Odbor za Kosovo i Metohiju obrazovao 16. decembra 2020. U sklopu Radne grupe 2016. godine je formiran stručno-analitički tim koji je radio na objedinjavanju i sistematizaciji podataka – tj. kako je saopšteno, činjenica i dokaza o počinjenim zločinima.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije i član Radne grupe, Veljko Odalović, kazao je da je njihov cilj bila izrada baze podataka koja govori o obimu, težini i dubini zločina koji su se dogodili na KiM-u nad Srbima i nealbancima u periodu 1998. i 1999.

Baza podataka sastoji se od preko 7.000 dokumenata za 3.540 događaja u sedam operativnih zona OVK na Kosovu. Reč je o dokumentaciji srpskih organa bezbednosti i institucija – BIA-e, Komisije za nestala lica, Vojno obaveštajne i vojno bezbednosne agencije, međunarodnih organizacija i institucija poput UNMIK-a, Haškog tribunala, misije KFOR-a, ali i dokumentacije same OVK

Odalović je na jučerašnjoj sednici Odbora za KiM predstavio deo ove baze u sklopu prezentacije zatvorenih predmeta i dokumenata o izvršenim zločinima – od onih ranijih koji su bili poznati, pa sve do novih informacija – poput snimka koji je objavljen prošle godine o ubistvu ruskog dobrovoljca.

Dok čekaju Prištinu da odobri iskopavanja

Krenuo je od Žute kuće, uz naznaku da je izveštaj koji se sada nalazi u bazi podataka zapravo prepiska Haškog tribunala, UNMIK-a i drugih. U njemu se, između ostalog, nalaze izjave svedoka o načinu na koji su Srbi iz ilegalni pritvora transportovani i zatvarani u Žutu kuću i šta im je tamo rađeno, tvrdi Odalović.

Kaže da je reč o dokumentu koji ne može i koji niko nije nikada osporio, te da ga je Radna grupa prosledila Specijalnom tužilaštvu u Hagu.

Deo baze podataka je lokacija Bunker u blizini Đakovice, gde je ubijena porodica Šutaković – muž, žena i troje dece, a koju su predstavnici Komisije za nestale u Beogradu posetili zajedno sa prištinskom delegacijom i EULEX-om 2018. godine.

U bazi se nalazi i slučaj Lugovo – kada su 30. jula 1999. godine pronađena tri tela žena za koje je pretpostavljalo da su Srpkinje. Odalović kaže da su im dokumenta o slučaju dostavili predstavnici švedskog kontingenta KFOR-a, ali i da nisu mogli da identifikuju osobe, jer nema informacija o tome šta je sa telima urađeno.

Informacije o ubistvu pet vojnika tadašnje Jugoslavije poznatom kao – slučaj Klečka, takođe se nalaze u bazi podataka. Ovaj zločin, kao i prethodni nisu rasvetljeni. U bazi se nalaze i informacije o slučaju poznatom kao „Livadice“, kada je dignut u vazduh autobus, o slučaju Slivovo – ubistvu četvoro braće Simić, o ubistvu četrnaest žetalaca u Starom Gracku, kao i o lokaciji Volujak – mestu koje je Komisija za nestale posetila 2007. godine, a na kojem je u jednoj jami pronađeno 26 tela više porodica koje su nestale 1998. godine, kazao je Odalović.

Među dokumentima je i UNMIK-ov izveštaj sa autopsije pripadnika Vojske koji pokazuje da je na njegovom telu detektovano 97 teških povreda.

U nastavku prezentacije, Odalović je govorio o potencijalnim lokacijama za koje srpska strana smatra da su masovne grobnice. Kazao je da upravo zbog odbijanja Prištine, nisu u mogućnosti da posete još ukupno 15 lokacija.

Među njima je lokacija Javor koja je u bazi podataka predstavljena uz fotografiju iz vazduha nemačkog KFOR-a načinjenu 5. maja 1999. godine. Lokaciju je posetila beogradska Komisija za nestale pre više od godinu dana. Odalović tvrdi da Priština odbija da se ova lokacija pretraži.

Komisija traži iskopavanje i na lokaciji Dojnica i sumnja da se tamo nalaze tela 17 meštana, kao i za lokaciju Budisavci na kojoj se, prema pretpostavci Komisije, nalaze posmrtni ostaci Vujadina Vujovića i jeromonaha Stefana otetih i ubijenih nakon što su izašli iz manastira.

Komisija za nestale je posetila, identifikovala i obeležila obe lokacije.

U bazi se pominje i Mahala Valjevac, potom Lapušnik, gde se, prema pretpostavci Komisije, nalazi još šest tela. Beograd zahteva nova iskopavanja na ovim lokacijama, kao i na Livačkom jezeru, međutim, Odalović tvrdi da Priština odbija da to i učini.

Potvrdio je da su čelnici Komisije za nestale posetili i Košare, a u potrazi za nestalim vojnicima, te da je 2011. godine vršeno deminiranje kako bi moglo da se uđe u zonu.

Nedavno su identifikovane nove lokacije o ubistvu vojnika, među kojima je i ruski dobrovoljac, a nakon što se u prištinskim medijima pojavio video klip. Odalović navodi da se traga za još tri vojnika sa Košara.

On je optužio Prištinu da odbija da sarađuje po ovom pitanju, te da „izbegava“ iskopavanje na lokacijama koje je Srbija zatražila.

Posle povlačenja srpske vojske ubijeno 400 Albanaca

Predsednik Komisije za nestala lica, Veljko Odalović, kazao je na ovoj sednici da se najveći broj zločina počinjenih na Kosovu dogodio posle juna. 1999. godine, tj. u prisustvu međunarodnih zvaničnika „koji su došli sa mandatom da se to ne desi“.

„Pustili su i to se desilo i to nijednog trenutka ne smemo da zaboravimo“, kazao je.

Odalović dodaje da je usled analize koja je napravljena, zaključeno da je oko 400 Albanaca ubijeno nakon povlačenja srpske vojske i policije.

„Kadri Veselji – gospodar života i smrti“

„Njihovi obračuni traju i dalje. Do 10. juna 1999. stradali su šumari, poštari, oni koji su radili u distribucijama, lokalnim samoupravama i svi oni koji se nisu uklapali u njihov koncept za koji su se zalagali. Oni su bili legitimni cilj za njih i ništa manja brutalnost prema tim ljudima nije bila nego prema Srbima tada. Čak su ih negde doživljavali i većom opašnošću, čitave porodice su obijene. Nije Kadri Veselji slučajno apostrofiran, ipak je on bio gospodar života i smrti“, ocenio je Odalović.

Odalović je dodao da „zavera ćutanja“ Albanaca i međunarodne zajednice o počinjenim zločinima još uvek traje.

Drecun: UNMIK i KFOR prikrivali zločine OVK

Istražitelji haškog tribunala su u periodu 1999-2000 godine ekshumirali ukupno 4.019 posmrtnih ostataka od čega je samo 50 odsto identifikovano, kazao je predsednik skupštinskog odbora Milovan Drecun.

„Neidentifikovana tela su ponovo zakopavana na lokacijama koje su do danas delimično poznate. Nakon završenih aktivnosti Haškog tribunala, utvrđeno je da postoji najmanje 1.150 tela sa 80 lokacija sa kojima se gubi svaki trag“, naveo je.

Osim što se ne rasvetljavaju zločini, problem vidi i u nedostatku razmene podataka i nedostatku zainteresovanosti, ali Srbija, sa svoje strane, dalje navodi poziva međunarodne misije i vlade da preko svojih ambasada prate rad ove komisije u Beogradu i pomognu u rasvetljavanju zločina.

Radna grupa u prethodnom periodu održala je seriju sastanaka sa institucijama i organima Srbije, ali i sa predstavnicima OEBS-a, UN-a i Specijalnog tužilaštva u Hagu.

Ova radna grupa je 2018. godine održala i prezentaciju gde su bili pozvani predstavnici ambasada Velike Britanije, SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Kancelarije UN u Srbiji, OEBS-a, Crvenog krsta, NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu i kancelarije Saveta Evrope u Srbiji.

Drecun je rekao da su predstavnici ambasada bili pozvani upravo zbog toga što su njihove zemlje u okviru KFOR-a imale zone odgovornosti, vojne kontingente, te zato što, dodao je, raspolažu sa dokumentacijom koja je bitna za rad Radne grupe. Precizirao je da je Radna grupa htela da ih zamoli za pomoć o rasvetljavanju zločina OVK.

Međutim, kaže da se predstavnici ambasade Velike Britanije, Italije i Francuske nisu odazvali pozivu, ali i da su im prezentacije poslate.

A zašto se nisu svi odazvali, Drecun kaže da to možda može da se vidi i na osnovu podatka o nestalima po zonama odgovornosti pripadnika KFOR-a.

Nestanak ljudi po zonama odgovornosti KFOR-a

U zoni odgovornosti američkog KFOR-a se na spisku nestalih nalazi 25 ljudi. U zoni odgovornosti Velike Britanije – 134, Nemačke – 145, francuskog KFOR-a – 56, a italijanskog – 223 ljudi, izneo je sabrane podatke Srbije, naglašavajući da ove vojne jedinice mora da imaju barem neka saznanja.

Drecun je kazao da je ova Radna grupa, na osnovu prikupljene dokumentacije, došla do zaključka da UNMIK i KFOR, uprkos tome što su znali i imali dokumentaciju o brojnim počinjenim zločinima nad civilima srpske i drugih nacija na Kosovu, nisu preduzeli potrebne aktivnosti da se počinioci procesuiraju.

„Zbog toga se može zaključiti da su namerno prikrivali zločine koje je počinila teroristička  OVK… Nije smela da se stvori negativna slika o terorističkoj OVK i Albancima. Onda su radili uviđaje, forenzičke izveštaje i gurali ih negde u fioke, e to je njihov demokratski pristup utvrđivanju istine i pomirenju“, kazao je Drecun.

Otkrivena komandna struktura OVK i cilj delovanja – etničko čišćenje i formiranje V. Albanije

Osvrnuvši se na dokumenta u bazi podataka kojima je ustanovljena komandna struktura OVK, predsednik skupštinskog odbora za KiM je kazao i da je dokazivanje komandne strukture bilo od ključnog značaja radi utvrđivanja odgovornosti za zločine koji su se dogodili na Kosovu.

Precizirao je da je delovanje OVK bilo podeljeno na sedam operativnih zona – Drenica, Dukađini, Lab, Karadak, Nerodimlje, Paštrik i Šalja, a da je stručno-analitički tim sistematizovao i objedinio podatke za sve zone.

Drecun je ujedno naglasio da su na osnovu baze podataka ustanovljeni strateški ciljevi delovanja OVK – „etničko čišćenje i stvaranje velike Albanije“.

U arhivama OVK leži rešenje za najveći deo nestalih Albanaca

Milovan Drecun se ujedno osvrnuo i na izveštaj OEBS-a o, kako je kazao, kidnapovanim Albancima od strane OVK u selu Račak.

„Mi smo uporno dokazivali i dokazali smo da je albanska OVK kidnapovala i ubila veliki broj Albanaca. I kada se traži rešavanje pitanja nestalih – posebno nestalih Albanaca, verovatno najveći deo nestalih Albanaca može da se reši iz arhiva OVK. To je javna tajna na Kosovu“, poručio je Drecun.

Osvrnuo se na izveštaje o silovanju tokom rata – kako na navode Prištine o silovanim Albankama, ali i prijavljene slučajeve silovanja žena srpske nacionalnosti od strane pripadnika OVK. Naveo je da je cifra od 20,000 navodno silovanih Albancki netačna. Takođe je kazao i da mnoge Srpkinje nisu bile spremne da prijave ovakve slučajeve.

Uspostavite komunikaciju sa Albanijom – teški zločini su se tamo dogodili

Na predstavljanju izveštaja predloženo je i da se preko parlamentarnih odbora uspostavi komunikacija između Srbije i Albanije.

„Nemate razlog da im ćutite za bilo šta, a najveći deo njih nije ni akter ovih dešavanja. Treba sa njima razgovarati na tu temu, treba i kod njihovog javnog mnjenja probati da to produbimo, baš zato što su se teški zločini desili i na teritoriji Albanije. Ako imaju iole odgovornosti prema svom narodu i državi, i njima je u interesu da se ta hipoteka sa njihovih leđa skine, ako su pametni. Možda oni nemaju direktan interes, ali ga mi imamo i na nama je“, poručio je Veljko Odalović predsedavajućem sastanka – Milovanu Drecunu.

Tvrdi da je upravo cilj izveštaja i baze podataka da se ukaže na istinu i zločine koji su se dogodili.

 

Odalović: Razmenili smo značajan deo informacija sa Specijalnim tužilaštvom

Odalović je ujedno govorio o saradnji sa Specijalnim tužilaštvom. Kaže da su razmenili značajan deo informacija koje će biti korisne za postupke koji se vode u Hagu.

Naveo je da su do dokumenta koji je bio vodilja za utvrđivanje komandne odgovornosti OVK došli upravo u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom, kao i da je Specijalno tužilaštvo zatražilo njihovu pomoć u vezi sa jednom od zona OVK – Dukađini.

Milovan Drecun ujedno je kazao da je jedan od razloga za formiranje radne grupe koja je sačinila bazu podataka bio „izlaženje u susret zahtevima za pomoć Specijalnom tužilaštvu, dostavljanjem dokumentacije o počinjenim zločinima OVK“, tj. pružanjem pomoći u procesuiranju zločinaca.

Baza o zločinima – dug stradalima i zalog za buduće generacije

Baza podataka je na sigurnom mestu, kazao je Drecun, koji je i predsedavao jučerašnjom sednicom, i ona nije samo pomoć i zalog budućim generacijama da saznaju šta se dogodilo i da tragaju dalje, već i svojevrsni dug sadašnjih generacija onima koji su stradali u poslednjem ratu.

„Vojska je branila državu i narod i to je naš dug njima“, poručio je.

Kazao je i da je u pribavljanju i objedinjavanju dokumentacije postignut visok nivo koordinacije državnih službi Republike Srbije, kao i da je preko nadležnog tela uspostavljen mehanizam saradnje sa Specijalizovanim tužilaštvom.

„Ova baza pomoći će u rasvetljavanju zločina i omogućiće se mnoštvo dokaza s ciljem istraživanja i procesuiranja počinioca i odgovornih za zastrašujuće masovne zločine koja je počinila teroristička organizacija OVK“, podcrtao je Drecun.

Formirati posebno telo koje će nastaviti sa prikupljanjem podataka i saradnjom sa Hagom

Rad na jedinstvenog bazi podataka o zločinima koje je istraživala Srbija nije gotov. Cilj je da se kanal saradnje sa specijalizovanih većina sada učini efikasnijim preko posebnog tela, kako bi sud nastavio svoj rad i podizao i nove optužnice, a kako Specijalni sud ne bi završio svoj rad sa nekoliko optužnica, rečeno je na jučerašnjem zasedanju.

Radna grupa smatra da bi trebalo da se formira posebno državno telo koje će nastaviti da prikuplja informacije, dokaze i činjenice o zločinima koji su počinjeni na prostoru Kosova i Metohije, od početka izvođenja akcija OVK, u vidu dokumentacionog centra, koji može biti pridodat nekom od državnih organa ili samostalno formiran.

Uložiti napore kako bi parirali prištinskom Institutu za ratne zločine i kampanji laži

Milovan Drecun je ujedno kazao da bi trebalo da se ulože veliki napori i da se maksimalno iskoriste svi državni resursi, a kako bi se „pariralo kampanji koju Priština priprema sa osnivanjem Instituta za istraživanje ratnih zločina“.

„Oni će pokušati lažima da obesmisle i marginalizaju suđenje Tačiju i ostalima i nametnu lažnu tezu o genocidu nad Albancima na Kosovu i Metohiji“, poručio je Drecun.

Kritika medijima za nedostatak interesovanja

Tokom zasedanja parlamentarnog Odbora za Kosovo i Metohiju posebna primedba više puta stavljena je na to što, kako su primetili članovi odbora, uprkos pozivu medijima, niko se nije odazvao osim „jedne kamere“.

Imaju tumačenje da mediji u Srbiji ne poklanjaju pažnju zločinima nad Srbima i da bi bilo drugačije da se izveštaj bavi zločinima koji su počinili Srbi.

Član ovog odbora, Srbislav Filipović iz SNS-a izneo je opasku da su se u jamama mogli naći članovi porodica samih novinara. Isti poslanik je, sa druge strane, kritikovao opozicione medije „koji se bave rušenjem i pljuvanjem“ vlasti u Srbiji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.