NIJZ podseća: Nošenje maski je i dalje obavezno

Maska Korona
Foto: KoSSev

Kosovski Nacionalni institut za javno zdravlje izdao je novo upozorenje građanima da se pridržavaju mera zaštite od koronavirusa, poručuju da je nošenje maski i dalje obavezno. Posebno upozoravaju da još uvek postoji rizik od širenja na mestima gde je velika gužva.

„Kao posledica toga što ne nosite maske, dragi građani, ugroženo je vaše zdravlje i zdravlje drugih građana, a opšta epidemiološka situacija koju uz velike napore drži pod kontrolom tim stručnjaka Nacionalnog instituta se pogoršava“, navodi se u saopštenju Instituta.

Nepažnjom građana se povećava rizik od preopterećenja zdravstvenog sistema čime se može ugroziti pružanje zdravstvenih usluga koje su građanima svakodnevno potrebne, navode još.

NIJZ poziva građane da se pridržavaju tri osnovna pravila: održavanje fizičke distance, nošenje maski i pranje ruke pažljivo nekoliko puta dnevno u trajanju od 20-30 sekundi. U izostanku terapije, kao i vakcine, poštovanje ovih pravila je jedini način prevencije.

Odgovornost traže i od institucija i to zahtevanjem oštrijih kazni za nepoštovanje propisa.

„Sanitarni inspektorati Agencije za hranu i veterinu i opštinski inspektorati moraju da primene Zakon o inspektoratu i Zakon o sprečavanju zaraznih bolesti i da preuzmu odgovornost u slučaju neuspešne primene preporuka Nacionalnog instituta. Svako kršenje pravila od strane nekoga smatraće se pretnjom po zdravlje i život drugih. Niko nema pravo da rizikuje živote svoje rodbine, staraca i ljudi sa hroničnim bolestima zbog nepažnje i nepridržavanja preporuka“.

„Virus nema noge! Ne dajte mu noge! Mi radimo za vas, pomozite nam malo da vam pomognemo mnogo! Hvala na razumevanju“, poručuju za kraj.

Na Kosovu je proteklih dana zabeležen znatan rast broja zaraženih virusom SARS-CoV-2. Tako je u prve dve nedelji juna registrovano više zaraženih nego u maju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.