Niču novi spomen kipovi na Kosovu: Kurti, Jašari, Rugova, Olbrajt…

kipovi statue na kosovu
FOTO: Više novih statua pripljemenih za ovaj februar

Kosovo je juče obeležilo 16-godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti. U zgusnutom celodnevnom programu, ređale su se ceremonije, defilei, svečane sednice, govori, ali i još nešto: Niču nove portretne statue i biste.

Proslavlja se lik i delo onih koje Albanci doživljavaju herojima. To su pre svega vođe OVK i američki političari iz devedesetih. Od skoro, među ovekovečenim kipovima je aktuelni premijer: Aljbin Kurti.

Dva dana uoči proslave u Peranama kod Podujeva se slavilo u jednom dvorištu, uz uživo muziku, pevača i ples – oko Kurtija na postamentu.

Albanac Sabahudin Uka, koji živi u Španiji je za medije govorio o svojoj posebnoj ideji:

„Ideja nam je sinula pre tri godine kada je pobedio na poslednjim izborima. Nismo znali šta da uradimo, pa smo došli na ideju da napravimo statuu ispred dvorišnih vrata. Smatram ga trenutno najjačim liderom na Kosovu, još jačim nego što jeste“, rekao je, proslavljajući sa komšijama lik i delo aktuelnog premijera u Prištini.

Za to vreme u Južnoj se Mitrovici spremalo otkrivanje još većeg i višeg kipa. Adem Jašari je za Albance „otac nacije“ i „legendarni komandant“.

Srpski državni izvori Adema Jašarija sa druge strane kvalifikuju kao „teroristu“ kojeg su policijske snage posle trodnevne opsade 5.,6., i 7. marta 1998, nakon što je prethodno odbio da im se preda – likvidirale u kući u Prekazu, uz celu porodicu koja se sa njim zabarikadirala.

Delo vajara Sabrija Behramaja otkriveno je juče u centru Južne Mitrovice, uz brojne građane i gradonačelnika toga dela grada.

Još pre nego se i svečano otkrije, ispred se nje već uslikao gradonačelnik Bedri Hamza sa drugim predstavnicima ove Opštine.

U susednoj Srbici, postavljena je bista Medlin Olbrajt. Delo je istog vajara, prema izveštaju lokalnih medija – Sabrija Behramaja.

Bistu preminuloj američkoj državnoj sekretarki, inače počasnoj građanki Kosova, Albanci su podigli u znak zahvalnosti, kako je to saopšteno iz Srbice.

Konačno, u Peći je takođe podignuta portretna statua – Ibrahimu Rugovi.

„Sa ovim smo ukazali počast ne samo svetloj eri naših nastojanja ka slobodi, nezavisnosti i demokratiji, već smo ukazali počast samoj Republici Kosovo, jer Republika Kosovo i ime Ibrahima Rugove su jedno“, poručio je aktuelni predsednik Rugovine stranke Ljumir Abdidžiku na svojim nalozima društvenih mreža.

ibrahim rugova kip peć
FOTO: Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku)

Koha javlja da je vođa LDK takođe govorio o „genocidu“ od strane Srbije, prilikom ove ceremonije, premda to u svom saopštenju nije spominjao.

KoSSev: O tome šta se sve događalo prethodnih dana, podsetite se u:

U Mitrovici statua Ademu Jašariju, a u Peći Ibrahimu Rugovi

KFOR demantovao netačnu vest o ulasku srpske vojske

Na 17. februar i ceremonija primopredaje prvih dokumenata „Institutu za ratne zločine u Prištini“

Blinken u čestitki PR uputio sličnu poruku kao i BG: Očekuje sveobuhvatni sporazum i…

Fon Kramon: Srećan Dan nezavisnosti, kosovske vlasti da pokažu više empatije, ne mogu da dočekam da vidim dalji napredak Kosova

Kurti: Da se ​​Srbija oseća odgovornom za genocid na Kosovu, priznala bi nezavisnost

Odbornici SO Severna Mitrovica po prvi put uz himnu i svečanu sednicu proslavili nezavisnost

Kancelarija za KiM: Na današnji dan rođen fantom koji nikada neće biti više od…

16 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova

Bužala: PR izgubila svaku priliku da mirnim putem završi razvod sa BG, pre 4…

U čestitki Osmani Makron traži ZSO i izbore na Severu – naredne nedelje odlučujuće…

Haradinaj: Kosovo je Titanik i Kurti svesno želi da se sudari sa stenomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.