Nepoznati napadači pucali ka grupi dece srpske nacionalnosti u Donjoj Brnjici

Foto: KoSSev

Vest ažurirana 4. oktobra

U selu Donja Brnjica u opštini Priština, dvojica za sada nepoznatih napadača, repetirala su pištolj, a potom i pucala u dvorištu škole u kom su sedela deca.

Sedmoro mladih srpske nacionalnosti, navode da su napadači govorili albanski.

Napadač je najpre repetirao pištolj, a nakon što su deca počela da beže, i pucao za njima.

U Donjoj Brnjici su u ovim trenucima službenici Kosovske policije koji vrše uviđaj.

Jutros je reagovala i Partija kosovskih Srba sa osudom.

„Smatramo da ovaj slučaj mora biti prioritet KPS-a i očekujemo da napadači budu što pre uhapšeni i procesuirani. Obaveza je KPS-a da o ovom slučaju što pre obavesti javnost jer ovaj slučaj izaziva veliki strah ali i veliki revolt kod većine Srba na Kosovu“, poručili su.

Đurić: Hitno identifikovati i uhapsiti napadače

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, zatražio je hitno identifikovanje i hapšenje napadača.

U saopštenju za štampu večerašnji incident nazvao je  kukavičkim napadom kojim je napadač  doveo u opasnost ljudske živote.

“Bezbednost dece, koje god nacionalnosti ona bila, mora biti stvar opšteg konsenzusa i  minimalne saglasnosti, jer kako možemo da radimo na pomirenju i stvaranju stabilnog i bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji dok postoje ljudi koji smatraju da mogu nekažnjeno da deci prete pištoljima”, navodi se u saopštenju.

Upozorava da incidenti ove vrste mogu imati nesagledive posledice i izazvati nekontrolisane reakcije, imajući u vidu prirodu ranijih napada.

“Postoje snimci ovog napada i smatram da ne može biti nikakvog opravdanja za sporost ili nereagovanje policije”, zaključuje Đurić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.