Nevreme u Srbiji – od orkanskog vetra, do snega u planinskim oblastima

Nevreme oluja Srbija
FOTO: Preuzeto sa SrbijaDanas

Olujno nevreme sa kišom i snegom zahvatilo je juče Srbiju. Od vetra koji je dostizao i orkansku jačinu, padali su drveće i ograde, a od popodnevnih časova, u planinskim oblastima vejao je sneg, piše N1.

Sneg je padao u užičkom kraju, na Kopaoniku, na planini Jelici i u Kosjeriću, kao i na putevima preko Tare i Debelog brda. Sneg je takođe od juče na podne padao na čitavom području opštine Ivanjica praćen jakim vetrom, u planinskom području ima ga i do pola metra.

„Za sada ne mogu reći da smo u nekom problemu, nadam se da će ljudi poslušati savete. Da neće ići bez preke potrebe, ne pravac Golije, nego bilo gde. Od samog jutra u Ivanjici očekujemo da imamo ozbiljan snežni pokrivač, ukoliko sneg ne stane da pada i u samom gradu, i da će sneg na Goliji preći preko jednog metra“, rekao je Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

Na području cele Srbije juče je na snazi bio narandžasti meteoalarm za vetar olujne jačine.

U Vojvodini je vetar tokom jučerašnjeg dana dostizao udare orkanske jačine, do 100km/h. Kako je objavio novosadski portal 021, drveće je palo na kolovoz kod Lidla u Ive Andrića, potom u Ljubomira Nenadovića na parkiran automobil, a na Sajlovu i Kamenjaru su pale bandere na kolovoz. Kod tržnog centra Big, drvo je palo na nekoliko automobila na parkingu.

Nevreme je pogodilo i pojedine delove Beograda. Jak vetar je rušio grane, a pljusak je pratila i sugradica.

Za sada nema informacije o načinjenoj šteti. U Ravnom selu vetar je oborio autobusko stajalište.

Olujni vetar odneo je i deo krova sa osnovne škole „Bratstvo-jedinstvo“ u Kucuri, kod Vrbasa, u trenutku dok je u njoj bilo takmičenje. Na sreću, povređenih nije bilo.

Jaka snežna oluja i loši vremenski uslovi odgodili su najavljeni početak sezone na skijalištu Iver, na obroncima Tare. Miroslav Cvijović iz Skijališta Iver rekao je da je početak sezone otkazan iz bezbednosnih razloga.

Snažno nevreme zahvatilo je juče i Sever Kosova, usled čega je u popodnevnim satima došlo do kvara u trafostanici Valač. Zbog toga je u Kosovskoj Mitrovici sinoć u dva navrata nestajala struja.

Pročitajte još:

Jako nevreme u Srbiji, i na Severu vetar i kiša

KM u dva navrata na kratko bez struje, kvar na dalekovodu, u toku noći potpuna stabilizacijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.