Aleksić posetio porodicu ranjenog mladića u Mogili, otac svedoči o novim pritiscima

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Odbora Narodne stranke za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić i potpredsednik Izvršnog odbora Uroš Đokić posetili su danas u selu Mogila kod Klokota porodicu mladića B.Đ., kojeg su, prema srpskim izvorima, ali i svedočenju porodice, napala dva maloletna Albanca, i naneli mu povrede ubodom nožem u leđa. Aleksić je u ovo selo u Kosovskom Pomoravlju otišao kao narodni poslanik sa delegacijom svoje stranke.

„Bili smo u kući devetočlane porodice B.Đ. u kojoj žive njegovi otac, majka, četvoro njegovih braće i sestara i njegovi baba i deda. Oni su svakodnevno izloženi pritiscima, pretnjama, ucenama i napadima Albanaca, kojima je okružen njihov kućni plac“, rekao je Aleksić, saopštila je Narodna stranka nakon posete.

Aleksić je naveo da su i posle napada na mladića, nastavljene pretnje koje su danas tokom dana, prema njihovom saopštenju, uputili drugom sinu I.Đ., a dok je 46-godišnji Albanac, koji je navodno bio uključen u incident, a inače živi i pored porodice, prema svedočenju oca, tokom dana bio ispred porodične kuće ove srpske porodice. Ovo je porodica razumela kao zastrašivanje.

Taj, 46 godina, stoji na moju kapiju

U razgovoru sa Aleksićem je otac posvedočio da niko od napadača nije u pritvoru, potvrđujući da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju poslala advokata da zastupa porodicu.

Tokom razgovora, otac je izneo i problem toga da je njegovog sina zbrinula zdravstvena ustanova Republike Srbije koju kosovske vlasti ne priznaju, dok je revoltirano kazao da je zdravstvena ustanova u kosovskom sistemu primila navodno još jednog povređenog Albanca, za kojeg otac svedoči da je jedan od napadača, ali i da njegov sin nije nijednog trenutka uzvraćao agresijom na napad.

Otac tvrdi i da niko iz porodice nije dao bilo kakav povod za napad.

Aleksić je apelovao na međunarodnu zajednicu da hitno reaguje na sve učestalije napade na Srbe na Kosovu.

„Ovo je jedan u nizu od napada koji potvrđuje da su Srbi izloženi svakodnevnom teroru Albanaca“, rekao je Aleksić.

Ristić je rekao da će Narodna stranka u najskorije vreme otvoriti kancelariju za besplatnu pravnu pomoć i drugu vrstu podrške Srbima.

Treći član delegacije, advokat i član Pravnog saveta Narodne stranke, razgovarao je sa advokatom kojeg je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju i stavio na raspolaganje ceo pravni tim Narodne stranke.

U saopštenju je Narodna stranka bila kritična prema politici predsednika Srbije i Srpske liste, ističući nesklad između života Srba južno od Ibra sa navijačkim pokličima potonjih – predsedniku sa galerije Doma Narodne skupštine, uz isticanje imena i njenog potpredsednika. Neposredno nakon toga, portal Kosovoonline je objavio navodnu izjavu oca povređenog mladića da je Aleksić zloupotrebio tešku situaciju porodice zarad „sticanja političkih poena“.

Dvadesetogodišnji srpski mladić uboden je nožem u Mogili, u četvrtak, dok je šetao svog psa, saopštila je Kancelarija za KiM, koja je okrivila grupu Albanaca da su navodno izvršili napad.

Kosovska policija, međutim, premda potvrđuje da je povređen srpski mladić, navodi da je povređivanju, prethodila svađa sa maloletnim albanskim mladićem oko kućnog ljubimca, te da je i on povređen, što je sada u razgovoru sa Aleksićem demantovao otac.

Javnost je o incidentu prvi obavestio predsednik Srbije za skupštinskom govornicom i to kao napadu Albanaca na Srbina.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.