Nemački zvaničnik: „Apsurdno tražiti od Srbije da prizna Kosovo kako bi se nastavio dijalog“

kristijan-helbah
FOTO: Koha Ditore

„Apsurdno je tražiti od Srbije da prizna Kosovo kao uslov da se otpočne dijalog“, poručio je izaslanik za Jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Kristian Helbah, za Koha Ditore.

„Nemačka je priznala Kosovo i sa te pozicije podržava dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji je omogućila Evropska unija“, navodi Helbah, ali i upozorava da se Berlin, pored toga što se protivi promeni granica, takođe protivi blokiranju procesa dijaloga.

„Ponovni početak dijaloga podrazumeva da se obe strane približe jedna drugoj i da se povuku od svojih maksimalnih zahteva. Apsurdno je tražiti od Srbije da prizna Kosovo kao uslov da se otpočne dijalog“, rekao je Helbah, napominjući da Nemačka „nema razumevanja prema taksama koje Vlada Kosova uvela na srpsku i bosansko-hercegovačku robu.

Kritikujući uslovljavanje koje je kosovska vlada postavila za nastavak Briselskog procesa, dodaje da „nije pametno okretati dobre prijatelje protiv sebe“.

„Kažem to kao predstavnik zemlje koja je prijateljska i podržava Kosovo: Kosovo može i treba da donosi svoje odluke, ali nije pametno okrenuti dobre prijatelje puno protiv samog sebe“.

Podsetimo, dijalog između Beograda i Prištine prekinut je nakon uvođenja taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine od strane Prištine. Srpski zvaničnici svakodnevno ponavljaju da je za nastavak dijaloga neophodno ukidanje taksi, dok, sa druge strane, kosovski, a pre svega, sada bivši premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, kao uslov za ukidanje takse navodi priznanje Kosova od strane Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.