Nemački poslanici: Pronaći način za inteziviranje dijaloga; Vučič: Priština ga blokira

Vučić sa nemačkim poslanicima
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanici nemačkog Bundestaga Peter Bajer (Peter Beyer) i Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nakon jučerašnje zvanične posete Prištini, danas su se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na današnjem sastanku ukazali su na to da se Nemačka zalaže za intenziviranje dijaloga sa Prištinom, kao i da „nema promena granica“, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika.

Predstavnici Bundestaga su naveli da se Nemačka zalaže za pronalaženje načina za intenziviranje dijaloga, očuvanje mira i stabilnosti, ekonomski prosperitet, kao i za to da nema promene granica, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, Vučić je, govoreći takođe o problemima u dijalogu, saopštio poslanicima Bundestaga da je Srbija potpuno posvećena dijalogu u cilju postizanja kompromisnog rešenja, ali da je Priština blokirala dijalog uvođenjem taksi na robu iz Srbije.

„Priština nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO. Uveli su anticivilizacijske takse na robu iz Srbije i BiH i usvojili platformu koja u potpunosti onemogućava nastavak dijaloga“, kazao je Vučić i dodao da očekuje da Nemačka, Evropska unija i šira međunarodna zajednica ozbiljno shvate ovakve poteze i na njih adekvatno reaguju.

Vučić je na sastanku sa poslanicima nemačkog Bundestaga rekao i da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i istakao da veoma ceni kontinuiranu podršku Nemačke u procesu evrointegracija.

Nemački poslanici i na Kosovu

Poslanici nemačkog Bundestaga juče su boravili u zvaničnoj poseti Kosovu, gde su se sastali sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem.

Nakon ovog sastanka snažno su istakli stav Nemačke o protivljenju ideji razmene teritorija.

“Pomenuo sam da se protivimo ovoj ideji, ne možemo rešavati problem stvarajući nove, čak i onaj koji stvarno misli da reši problem ovom idejom, treba da bude svestan da će stvoriti nove probleme, ne samo za Kosovo već za region generalno”, rekao je Šmit.

Šmit je istakao da bi dijalog trebalo nastaviti, a kad je reč o taksama, smatra da ovaj problem neće biti večan.

Nemački poslanici sastali su se dan ranije i sa predsednikom LDK, Isom Mustafom, sa kojim su razgovarali o aktuelnim pitanjima na Kosovu, kao i o dijalogu sa Beogradom.

Stav nemačkih poslanika o granicama u skladu je sa stavovima LDK, naveo je Isa Mustafa, prenosi Insajderi.

Ovo je bila druga poseta nemačkih zvaničnika Kosovu u proteklih mesec dana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.