Nemački mediji: Fudbalski stadioni na Balkanu bili i ostali legla nacionalizma

Nemački mediji: Fudbalski stadioni na Balkanu bili i ostali legla nacionalizma

Nemački mediji: Fudbalski stadioni na Balkanu bili i ostali legla nacionalizma…

Mediji na nemačkom više se bave skandalima, ispadima i tužakanjima kad igraju Srbija, Albanija i Hrvatska, nego fudbalskim nastupima ovih reprezentacija na Evropskom prvenstvu.

Evropsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj predstavlja i binu za desničarske ekstremiste i provokatore, piše Zidojče cajtung, posebno se osvrćući na primere balkanskih država koje igraju na prvenstvu, piše Dojče vele.

List podseća da je generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović čak pripretio povlačenjem sa turnira ako se ne reaguje na antisrpske povike sa tribina tokom utakmice Albanije i Hrvatske.

Šurbatović je pretnju nešto kasnije povukao, ali vest je odjeknula.

„Ono što se po svaku cenu mora uzeti ozbiljno jeste uzrok njegovog besa: Tokom susreta Hrvatske i Albanije u Hamburgu su pristalice oba tima vikale ‘ubij, ubij, ubij Srbina’. Uefa vodi istragu, verovatno će uslediti novčane kazne – i neće biti prve“, piše Zidojče.

„Ono što pak ne treba uzeti previše ozbiljno su prateća smatranja Šurbatovića koji je rekao da su navijači iz Srbije na stadionima u principu ‘džentlmeni’ pa da onda i pristalice drugih reprezentacija to treba da budu“, piše minhenski list.

„Mali rezime: U Minhenu su srpski džentlmeni palili baklje, u Gelzenkirhenu i Minhenu su pokazivali zastave kojima se Kosovo smatra za deo Srbije. Ne treba zaboraviti ni skandiranje ‘Putin, Putin’ kao i pokliče za ratnog zločinca Ratka Mladića. Prema engleskim medijima, srpski navijači su ismevali engleske igrače majmunskim povicima. A delom su izazvali i oduzimanje akreditacije kosovskom reporteru Arljindu Sadikuu.“

Jutarnji list o fudbalu: Nisu hrvatski navijači skandirali „Srbe na vrbe“ i „Ubij Srbina“, već albanski

Prema novinaru Zidojčea, sve zajedno to pokazuje kakve „nesavladive emocije“ isplivaju kad se na prvenstvo kvalifikuje više balkanskih nacija nego ikad.

„Hrvati i Albanci su takođe slavili ratne zločince, albanski igrač Mirljind Daku je navodno preko megafona vređao Makedonce. (…) Ne mogu se svi ovi incidenti objasniti samo preživljenim traumama“, piše list.

Evropsko prvenstvo je, dodaje se u članku, bina za radikale i rasiste koji su se u nacionalnim ligama svoji zemalja odavno povezali i putuju na utakmice. Kao primer se navode turski „Sivi vukovi“ koji su aktivni i oko fudbala.

„Kakvim se zastavam maše i šta se viče“

„Dobro bi bilo da nemački organi malo bolje pogledaju i oslušnu kakvim se zastavama maše i šta se sve viče. Izazivanje mržnje i netrpeljivosti su kažnjivi“, zaključuje Zidojče cajtung.

Za drugi program javnog servisa ZDF je o istom sindromu govorio Vedran Džihić iz austrijskog Instituta za međunarodnu politiku.

„U celom regionu bivše Jugoslavije postoji veoma zatrovana komšijska koegzistencija“, rekao je on. Posledice krvavih ratova devedesetih „mnoge političke elite u celom regionu koriste da huškaju na druge“.

„To doprinosi atmosferi koja se gnezdi u svim delovima društva, tako da u svim državama imamo rašireni nacionalizam u kojem se vide samo sopstvene žrtve, a prećutkuju sopstveni zločini i štite zločinci“, dodao je Džihić.

Prema njegovom sudu, deo razloga leži u tome što je u poslednjih petnaestak godina zamro proces evropskih integracija i tim se pre nacionalizam vratio u mejnstrim.

„Fudbalski stadioni su maltene bili legla nacionalizma devedesetih godina i to su do danas ostali“, zaključuje Džihić.Jutarnji list o fudbalu: Nisu hrvatski navijači skandirali „Srbe na vrbe“ i „Ubij Srbina“, već albanski

FS Kosova ponovo se žali UEFA-i zbog srpske zastave na mapi Kosova i natpisa…

Utakmica Albanija-Hrvatska: UEFA pokrenula istrage – nedolično ponašanje igrača Albanije, rasističke poruke navijača

UEFA kaznila FS Srbije sa 14,500 evra, a FS Albanije čak 37,375 evra

Novinar sa Kosova ponovo pokazuje albanskog orla, ali sada sa tribina

„Ubij, ubij Srbina“ u izvođenju navijača Albanije i Hrvatske

UEFA pokrenula postupak protiv Albanije, simboli preplavili mreže i medije kao i utakmice

UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv FS Srbije – „provokativne poruke“ Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.