Kidnapovani u Orahovcu: Sudbina dvojice Srba i dalje nepoznata

Kidnapovani u Orahovcu: Sudbina dvojice Srba i dalje nepoznata
FOTO: Privatna arhiva/Radio Goraždevac

Kidnapovani u Orahovcu: Sudbina dvojice Srba i dalje nepoznata…

Navršava se 25 godina od kidnapovanja dvojice orahovačkih Srba Gradimira Majmarevića i Siniše Vitoševića. Njihova sudbina do današnjeg dana nije rasvetljena, podseća Radio Goraždevac.

Gradimir i Staniša kidnapovani su u Orahovcu. Oni su tog 22. juna 1999. godine otišli do vinograda, dvesta metara udaljenog od poslednjih srpskih kuća u gornjem delu Orahovca. U kućici kraj vinogarada Gradimir je držao živinu i psa, pa su pošli da ih nahrane. Otišli su Sinišinim automobilom. Prema tadašnjim izjavama porodice, najverovatnije ih je KFOR zaustavio da ih legitimiše, jer drugačije se ne bi zaustavili.

Istog dana je porodica obavestila vojnike KFOR-a, ali nisu ništa preduzeli. Prema ranijim svedočenjima sada pokojne supruge Gradimira Majmarevića, Veske, ona je imala saznanja da su njih dvojica tri nedelje držani u Vatrogasnom domu u donjem delu Orahovca u zatočeništvu.

Nataša Ugrenović: Ne znamo ništa o ocu ni posle 25 godina

Gradimirova ćerka Nataša Ugrenović je za Radio Goraždevac kazala da ništa pouzdano o svome ocu ne zna ni posle 25 godina.

“Verujte mi da ne znam šta više da kažem. Niko nam više ništa nije javio za tatu, poslednje što smo saznali je ona vest iz izveštaja Dika Martija da je bio žrtva trgovine organima i on i Cile (Siniša) koji je kidnapovan sa njim. Idem svake godine na pomen 17. jula kada je parastos svim stradalima iz opštine Orahovac i tad se osećam kao da sam došla na mesto gde je sahranjen. Ne znamo gde je, ne znamo ko ga je odveo, ne znamo ko ga je ubio, niko ništa ne zna. Ako ih ne pominjemo, kao da ih nije ni bilo, verovatno to hoće oni koji su nam naneli ovo zlo”, ispričala je Nataša.

“Razočarana sam u našu državu”

Nataša dodaje da je razočarana u svoju državu koja ne preduzima ništa povodom pitanja nestalih Srba.

“Razočarana sam u našu državu, vlast koja ne preduzima ništa povodom pitanja nestalih Srba. Kada se ratuje, poziva mlade da daju svoje živote braneći državu, a posle… Ja sam izgubila i brata 1998. godine. Moj brat Aleksandar Majmarević je dao život u 26-oj godini. Ostavio je svoju mladost u porti naše crkve, naše ulice, pored svoje kuće. I dan danas počiva tu, a šta je država učinila za njega kao borca, ništa. Nadam se samo u pravdu Boga. Naša porodica je pretrpela veliku žrtvu, ostali smo samo ja, brat i sestra”, ispričala je Nataša za Radio Goraždevac.

Tog dana sahranjeno telo kidnapovanog Pante Grkovića

Tog 22. juna 1999. godine je u crkvenoj porti sahranjeno telo starca Pante Grkovića, kidnapovanog iz svoje kuće u donjem delu Orahovca 16. juna. Pantu je supruga identifikovala. Tela još trojice Srba koji su sa Pantom istog dana iskopani iz grobnice u Brnjači, nije niko mogao da identifikuje.

Pantino telo je doneo KFOR u crnoj plastičnoj vreći, i sahranjen je bez sveštenika, koji nije mogao niti smeo iz Velike Hoče da dođe.

Predaji tela srpskih civila stradalih ’99 prisustvovao i EULEX: Nastavićemo da pružamo podršku kako bi porodice ostvarile pravo na istinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.