Nemački ambasador: Nastaviti dijalog ali ne žuriti sa konačnim sporazumom

heldt
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Nemački ambasador Kristian Helt (Christian Heldt) u intervjuu za Gazetu Express, govorio je o izborima na Kosovu i očekivanjima od pobednika, čak i u vezi sa Srbijom. Helt je komentarisao pregovore između LDK i Samoopredeljenja (LVV). Odgovorio je i na pitanje da li je odbio da bude fotografisan u kancelarijama LVV zbog crveno – crne zastave i odsustva zastave Kosova. Iako SAD žele da sporazum između Kosova i Srbije bude postignut uskoro, ambasador Helt kaže da Nemačka ne želi nikoga da gura u ishitren sporazum i da želi da se reše svi problemi između Kosova i Srbije.

Kako vidite rezultate vanrednih izbora na Kosovu?

Još uvek čekamo konačne rezultate i nadamo se da će prebrojavanje biti završeno što je brže i razumno moguće, kako bi eliminisali stvaranje legendi i kako bi svi imali jasniju sliku mogućeg obrisa vladajuće koalicije. Sa izuzetkom sistemskih problema u oblastima naseljenim srpskom zajednicom, EU posmatračka misija je dala pozitivnu ocenu načina na koji su sprovedeni izbori sa izlovanim nedostacima. Zato čestitam Kosovu, Centralnoj izbornoj komisiji i, povrh svega, narodu ove zemlje na velikoj izlaznosti i neometanom procesu tokom izbornog dana. Ovo je demokratija.

Pregovori između dve stranke, LDK i Samoopredeljenja nekada imaju svoje tenzije. Može li Kosovo predugo čekati na novu vladu?

Kao što sam rekao, svi mi čekamo konačne rezultate, šta glavni kandidati, Samoopredeljenje i LDK, mogu tu da promene? Ne, mislim da je dobro što su prvi razgovori u toku, ali isto tako razumem da sve stranke žele da poštuju ustavne odredbe, koje jasno propisuju da su prvo potrebni konačni rezultati. Nakon toga sledi drugi korak, predsednik u okviru svojih ustavnih nadležnosti daje mandat pobedniku kako bi formirao novu vladu. Moramo da budemo strpljivi. Razgovori o formiranju vladajuće koalicije nikada nisu laki, posebno kada je cilj utemeljena saradnja zasnovana na programu i politikama, a ne na ličnim interesima. Ovo zahteva kompromise. Stoga je prirodno da ovaj proces traje određeno vreme.  

Samoopredeljenje ispred zastave Albanije. Kako vi vidite prisustvo crveno-crne zastave u kancelarijama partije koja je, prema preliminarnim rezultatima, pobedila na izborima na Kosovu?

Stav moje vlade prema simbolima državnosti i državi Kosovo je dobro poznat. Lično mislim da građani ove zemlje imaju sve razloge da budu ponosni na njih i vidim da je sve veća popularnost u sportu, na primer, pošto sam veliki fan kosovskog nacionalnog fudbalskog tima.

Na sastanku koji ste imali sa gospodinom Aljbinom Kurtijem krajem septembra, fotografisani ste ispred sedišta LVV, ne unutra. Da li je zastava Albanije razlog zašto nikada niste objavili fotografije sa formalnog sastanka u kancelarijama LVV?

Zašto bi fotografija na ulazu zgrade Smoopredeljenja bila manje prigodna?

Uvek su postojale sumnje da li će EU i SAD snažno podržati vladu koju bi vodio gospodin Kurti zbog njegovih dobro poznatih stavova. Koja su vaša očekivanja od Kurtijevog vođstva?

Još jednom, postoje koraci predviđeni Ustavom Republike Kosovo koji se moraju ispratiti. Za one kojima će nakon toga biti poverena odgovornost upravljanja vladom, biće bitno da ispune njihova očekivanja, odnosno očekivanja glasača. Ova očekivanja su oko konkretnih koraka u svim sferama života kako bi Kosovo krenulo napred. Ova zemlja ima toliko potencijala da joj je potrebna i zaslužuje vladu koja će joj omogućiti da napreduje. Svi znamo prioritete kosovskog društva koje delimo sa Nemačkom: vladavina prava i jednak pristup pravdi za sve građane, zamena nepotizma sa zapošljavanjem na osnovu zasluga, posebno u javnom sektoru, kvalitetno obrazovanje, uključujući i stručno osposobljavanje kako bi stvorili više perspektiva za zapošljavanje, borba protiv korupcije. Mogao bih još da nastavim. Na polju spoljne politike, mi kao ulagači u Berlinski proces prirodno smo zainteresovani za produbljivanje regionalne saradnje. U ovom slučaju, poslednja veća prepreka u regionu mora konačno biti prevaziđena – pronalaženje trajnog rešenja za odnose između Kosova i Srbije.

U isto vreme EU i SAD podstiču Kosovo i Srbiju da se vrate dijalogu i brže postignu sporazum. Da li vidite ikakvu mogućnost odlaganja sa g-dinom Kurtijem kao premijerom Kosova?

Nemačka pozicija je jasna i naglasio sam je u nekoliko prilika: Mi zastupamo i podržavamo inkluzivan i održiv, pravno obavezujući sporazum koji rešava sva otvorena pitanja i doprinosi regionalnoj stabilnosti. Postizanje takvog sporazuma iziskuje vreme i mi želimo da bude čvrsto postignut kako bi sva pitanja bila rešena jednom za svagda. Stoga, mi ne želimo nikog da podstičemo da brza ka ovom ključnom sporazumu, ali verujemo da je krajnje vreme da se proces pregovora ponovo pokrene. Čvrsto sam uveren da je ovo pre svega u interesu Kosova. Istinska normalizacija bi nam eventualno omogućila da se fokusiramo na prave izazove za region u celini. Tako da sam uveren da će nova vlada započeti sa radom na ovom složenom pitanju već od prvog dana.

G-din Kurti je rekao da će zadržati takse na srpske proizvode sve dok Kosovo ne uvede mere reciprociteta Srbiji. Da li se nadate da će nova vlada ukloniti ono što zovete preprekama u dijalogu između Kosova i Srbije?

Uzmite u obzir da su obe strane postavile prepreke konstruktivnom dijalogu koji se očekuje od dva aktera posvećena normalizaciji. Mi ćemo nesumnjivo nastaviti da pozivamo strane da se vrate ozbiljnim i konstruktivnim razgovorima, pošto su čitava Evropa i svi međunarodni činioci iskreno zainteresovani za rešenje ove priče bez kraja. Ovo se može učiniti jedino u atmosferi uzajamnog poštovanja i obe strane se mogu posvetiti tome. Za Kosovo to znači uklanjanje takse od 100 odsto. To škodi regionalnoj saradnji za koju smo mi Nemci posebno zainteresovani, škodi trgovini Kosova, ali takođe i ekonomiji i kosovskim potrošačima. Mnogo je uloženo u regionalnu saradnju za unapređenje Zapadnog Balkana, ali najviše Kosova.

Kako vi vidite rad gospođe Mogerini u medijaciji dijalogom i da li Kosovo treba da bude zabrinuto izborom gospodina Jozefa Borela kao visokog predstavnika?

Nastavljajući vredan doprinos odlazeće visoke predstavnice, njen naslednik će se suočiti sa velikim izazovom da reši složeno pitanje normalizacije odnosa između Kosova i Srbije tokom njegovog mandata. Nekoliko puta sam ponovio da EU drži volan ovih razgovora sa dobrim razlogom – ona deluje u ime cele evropske familije. Ovo daje posebnu važnost dijalogu. Dakle, Kosovo bi trebalo da vidi imenovanje gospodina Borela kao odličnu opciju. Biće u fokusu velikih globalnih izazova za EU. Međutim, on je već iskazao svoje iskreno interesovanje za Kosovo, najavivši svoju prvu posetu Prištini. Zapadni Balkan, a posebno nastavak dijaloga, jedan je od njegovih najvećih prioriteta. Kosovo bi trebalo da iskoristi ovu šansu i dočeka je sa verom i srdačanim gostoprimstvom koje svaki gost koji dođe ovde oseća.

G-din Borel je nedavno izjavio da Kosovo ne može da se smatra nezavisnom državom bez priznanja Rusije i Kine. Šta Kosovo može da očekuje od visokog predstavnika koji daje takve izjave?

Ko sam ja da tumačim izjave budućeg visokog predstavnika? Morate da verujete čoveku koji iskreno govori. Da li ste zaista videli njegovo puno izlaganje u Evropskom parlamentu? Ja jesam i video sam čoveka koji želi da bude uključen. Čoveka koji priznaje da mora više da bude učinjeno i poziva obe strane na posvećenost. Budućeg visokog predstavnika koji je najavio da će jedna od njegovih prvih poseta biti Priština. Stoga sam uveren da će on biti uključen kao pravi predstavnik evropskih interesa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.