Neizvesnost pred školu – ministarstvo čeka Krizni štab, prosveta traži uputstva

Škola
Foto: Beta/Hina/ Admir Buljubašić

Kako će nastava u školama izgledati od 1. septembra i hoće li prosvetni radnici pred tablu ili kameru? Dok Ministarstvo prosvete Srbije čeka mišljenje Kriznog štaba o predloženim modelima nastave, prosvetari poručuju da avgust ne traje večno i da je hitno potrebno dati precizna uputstva.

Koji đaci će u školu, a koji pred kompjuter, još nije u potpunosti jasno. Nije jasno ni ko će o tome odlučivati – Ministarstvo prosvete, Krizni štab ili direktori škola.

Epidemiolog Predrag Kon poručuje da, uprkos pandemiji koronavirusa, obrazovanje mora da funkcioniše, ali da nastava od 1. septembra verovatno neće izgledati isto u svim školama.

„Tu se ipak prepušta sama organizacija i biranje odgovarajućeg modela direktorima, nastavničkim većima, upravi škola, zatim roditeljima da se zajedno dogovore koji je model najprihvatljiviji“, rekao je Kon.

Stav Kriznog štaba ne deli premijerka Ana Brnabić, koja smatra da školama ne treba ostavljati previše slobode.

„Ono čemu ja lično težim je da damo neke jasne kriterijume po kojima će škole odlučiti kako da rade, da ne ostavljamo da sama školska uprava odlučuje, da damo samo modele, pa da oni sami odluče“, smatra Brnabić

Ono što je za sada izvesno je da se u klupe vraćaju đaci od prvog do četvrtog razreda, koji će imati najviše četiri časa od oko pola sata, a u učionici neće smeti da bude više od 15 đaka.

Iz Demokratske stranke poručuju da su predložene mere i modeli nastave nerealni, a da ministarstvo još uvek nije izašlo sa ozbiljnom strategijom povratka u školske klupe.

„Šta se dešava ako epidemiološka situacija bude sve lošija, kako prelazimo na onlajn nastavu i zbog očuvanja zdravlja dece i nastavnika izmestiti iz škole. Znači mora da postoji nekoliko nivoa strategija, u zavisnosti od situacije koju niko ne može da predvidi. Nemate doovljno kadrova i nemoguće je to izvesti. I videćete neće to do prvog septembra funkcionisati, to je sad izvesno“, smatra Goran Radojev iz Demokratske stranke.

Da je za novu školsku godinu sve spremno, uprkos kritikama, ubeđen je ministar prosvete Mladen Šarčević, koji poručuje da je ministarstvo dalo smernice i okvir, a da konkretan plan rada treba da naprave dirketori škola.

„Ne bi trebalo da ljudi paniče, sad je 3. avgust, a u čemu je problem. Kad je bio onomad prvi ciklus, mi smo odmah krenuli bez problema. Mi sad imamo spremnu nastavu. Mi možemo sutra da kažemo krenite tako, šta je problem školi da piše program, kad ima sve elemente“, rekao je ministar prosvete.

Problem je u tome što nijedan od predloga koje je ministarstvo iznelo nije dovoljno dobro razrađen, niti su prosvetni radnici konsultovani prilikom izrade modela nastave, poručuju iz Unije sindikata prosvetnih randika.

„Ono što treba pod hitno uraditi jeste izaći s bilo kakvim predlogom za škole. Direktori škola, nastavnici, učenici, roditelji čekaju da vide ko će organizovati nastavu. Ako su to škole, onda da krenu sa organizacijom nastave, jer ne znam koliko ministar misli da traje avgust“, smatra Jasna Janković iz Sindikata.

Do kraja avgusta ostalo je još 25 dana, a iz Ministarstva prosvete poručuju da će, pre donošenja konačne odluke o modelu nastave za početak školske godine, sačekati mišljenje stručnog Kriznog štaba.

N1

Pročitajte još:

Sindikat prosvetnih radnika: Nemoguće primeniti kombinovani model nastave

Šarčević: Nekoliko modela nastave u novoj školskoj godini, drugačije smene

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.